muziekbus
Dit artikel is 18-06-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tan DunTan Dun geboren 18 augustus 1957 Si Mao, Hunan, China
Chinees componist en dirigent.

Tan Dun, verenigd de Chinese Shamanistische tradities met de Westerse avant garde. Zijn stukken worden overal uitgevoerd van het Concertgebouw, de Avery Fisher Hall, Suntory Hall, tot het Guggenheim museum. Hij was de stercomponist van het Ultima Festival (Oslo), het Festival d'Automne (Parijs), de BBC Proms (London), en de Helsinki Biennale waar de wereldpremière van zijn cello concert Intercourse of Fire and Water: Yi, plaats vond.
Dun's composities zijn voor vele belangrijke festivals over de hele wereld uitgekozen en zijn vaak uitgezonden voor de National Public Radio, de BBC en de Berlin Radio.
In 1994 werd de opname van Tan Dun's orkestmuziek On Taoism (bij Koch-Schwann) door het BBC tijdschrift verkozen als een van de beste dat jaar.

Tan Dun bracht zijn kindertijd door bij zijn grootmoeder, opgroeiend tussen de oude Chinese cultuur van een palttelandsdorpje.
Tijdens de culturele Revolutie plant Dun twee jaar lang rijst om vervolgens vioolspeler en arrangeur te worden voor de provinciale Beijing Opera Troupe. Hij werd uitgekozen voor het Centraal conservatorium van Beijing waar hij acht jaar verbleef.

In 1986 ging Tan Dun naar New York waar hij een beurs kreeg voor Columbia University en voltooide zijn doctoraal in compositie studerend bij Chou, Davidovsky en Edwards. Zijn muziek werd uitgegeven door G. Schirmer.

In 2001 won Tan Dun een Oscar for Best Music Original Score voor Crouching Tiger, Hidden Dragon en in 2002 een Grammy hiervoor.

Websites:
. www.tandunonline.com
. www.otherminds.org/shtml/Tan.shtml

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.