muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Take-ThatTake That Manchester 1990-1996
Britse Boyband

Take That was afkomstig uit Manchester in 1990 en bestond uit Gary Barlow (leadzanger en songwriter), Mark Owen, Robbie Williams, Howard Donald en Jason Orange. Ze waren de pioniers van van het genre 'pop boy band' in het Verenigd Koninkrijk en verkochten 15 miljoen albums tussen 1990 en 1996.

Volgens een artikel in Rolling Stone magazine door Stephen Thanabalan, was Take That een relatief nieuw fenomeen toen ze voor het eerst opdoken, aangezien ze de eerste Britse boyband waren en feitelijk het Britse antwoord van RCA en BMG op één van de eerste en meest succesvolle boybands van de VS: New Kids on the Block.

De BBC beschreef ze als de meest succesvolle Britse band sinds de Beatles in het VK, geliefd door jong en oud. De dans-pop nummers en de ballads domineerden de Britse hitljsten in de eerste helft van negentiger jaren.
Ze scoorden 8 nummer 1 hits en van hun albums brachten zij er twee uit, die de best verkochte albums in tien jaar werden met Everything Changes 1993 en Greatest Hits 1996 en waren volgens de All Music Guide "op dit moment enorme supersterren in Europa, waarbij de belangrijkste vraag over hen niet gaat over of zij een hitsingle konden scoren, maar hoeveel en welke nummer 1 zou worden".

Het succes van de band Take That als act en als voorgeschreven format, was de inspiritate voor in elkaar gezette pop acts die de muziek industrie van het VK domineerden in de volgende tien jaar, waaronder East 17, Boyzone, Blue, Westlife en A1.

De eerste single van Take That was Do What You Like. Op de promo video kleedden de bandleden zich uit en smeerden gelly over zichzelf. De band maakte eindeloze tournees en hun onthullende leren kleding zorgde voor een grote schare volgelingen in de homo clubs van het Verenigd Koninkrijk, waar veel van hun optredens plaatsvonden.

De cover van de Barry Manilow en Donna Summer disco hit Could It Be Magic werd een grote hit, hun eerste album Take That and Party werd uitgebracht in 1992.

In 1993 bracht Take That zijn meest succesvolle album Everything Changes uit. Er kwamen 4 nummer 1 hits uit voort: Pray, Relight My Fire, Babe, en de titel track Everything Changes. De vijfde single Love Ain't Here Anymore, bereikte nummer 3 op de VK hitlijsten. Everything Changes zorgde er ook voor dat Take That een internationaal succes werd, hoewel de Amerikaanse markt moeilijk te benaderen bleek (Love Ain't Here Anymore werd zelfs geremixed voor de Amerikaanse markt met een meer rhytm & blues sound, maar kreeg weinig belangstelling)

De promotie voor Nobody Else, hun album uit 1995, werd gelanceerd door het uitbrengen van wat hun grootste hit single (alleen Amerikaanse hit) zou worden, Back For Good.
Het album werd ook vermaard om zijn omslag, dat (buiten Noord-Amerika) een parodie was van de omslag van de van de Sergeant Pepper hoes van de Beatles.

Op het hoogtepunt van hun kracht, begon de neergang van de band in juli 1995, toen Robbie Williams, die van zijn gladde imago afwilde, ging feesten met Oasis in Glastonbury. Als gevolg van een mengeling van management problemen en meningsverschillen zorgden ervoor dat Robbie uit de band stapte. Take That bleef Nobody Else promoten als een viertal, waarbij ze nog hits scoorden met Sure en Never Forget.

Op 13 februari 1996 kondigdeb Take That aan dat ze uit elkaar gingen. Dit brak de harten van miljoenen fans wereldwijd, met als gevolg dat er hotlines opgezet moesten worden in het VK vanwege het verdriet van de fans.

Dit werd gevolgd door de Greatest Hits compilatie in 1996, dat een nieuwe opname bevatte, een cover van How Deep Is Your Love van de Bee Gees, wat een laatste nummer 1 hit werd voor de band.

Na een documentaire in 2005 over de band kondigden ze een 2006 tour door het VK aan, getiteld The Ultimate Tour 2006. Op 9 mei 2006, werd er aangekondigd dat Take That zijn eerste studio album in meer dan tien jaar zou opnemen. Er is ook een musical gepland voor 2007.

Gary Barlow
Al snel nadat de band uit elkaar ging, nam Gary Barlow een solo-album op Open Road (1997), waarvan zijn single Forever Love nummer 1 werd in de hitlijsten van het VK. Na zijn tweede album Twelve Months, Eleven Days ging hij meer in de richting van songwriter en producer.

Robbie Williams
Robbie Williams bracht zijn debuut solo poging uit in 1997 met Life Thru A Lens. Zijn eerste single Freedom '90, was een cover van George Michael. Hij behaalde veel meer succes met zijn vijfde single Angels, wat zijn herkenningsmelodie werd. Vanaf dat moment bracht hij vele succesvolle solo-albums uit waaronder I've Been Expecting You, Sing When You're Winning en Escapology, en werd hij in 2005 best-verkopende artiest genoemd van het nieuwe millenium in het Verenigd Koninkrijk en één van de meest succesvolle manlijke solo-artiesten in de Britse geschiedenis, met album verkopen van meer dan 45 miljoen wereldwijd.

Mark Owen
Mark Owen bracht tot nu toe drie solo-albums uit Green Man, In Your Own Time en How the Mighty Fall. Hij maakte grote tournees in Europa en het Verenigd Koninkrijk en bezocht Japan in het begin van 2006, waar hij een uitgevers transactie sloot.

Howard Donald
Howard Donald maakte een single maar deze werd niet uitgebracht. Hij is nu een succesvol DJ, die vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland optreedt.

Jason Orange
Jason Orange had twee acteer rollen, hij speelde DJ drug dealer Brent Moyer in Lynda La Plante's Killer Net (vertoond op VK Channel 4 en nu op DVD) en hij hij speelde in het stuk Gob, dat werd opgevoerd in het King's Head Theatre in Londen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.