muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tafelmuziek

Wereldlijke muziek ter begeleiding van de uitgebreide avondmaaltijd. Al sinds de Oudheid bestaat er tafelmuziek, voornamelijk wanneer er veel personen aanzaten. Uitvoerenden waren de leden van de hofkapel of bij maaltijden van burgerlijke besturen de stadspijperij of stadscantorij.

Sinds lange tijd bezat Dresden een groot trompetterkorps. In 1680 werd de grootste bezetting bereikt met 15 trompetten en 3 pauken. Pas in 1918 werd het korps ontbonden. Op zon- en feestdagen schijnen de trompetters en paukenisten geïmproviseerd meerstemmig gemusiceerd te hebben. Hieruit ontstond de tafelmuziek.

In de zeventiende en achttiende eeuw bloeide ten huize van de welgestelden de instelling van de tafelmuziek hoog op. Talloze componisten schreven reeksen muziek voor deze gelegenheden, waaronder Händel, Bach, Schein, Simpson, Delalande en als bekendste Telemann.

Tafelmuziek, ooit bedoeld als feestelijke omlijsting bij festiviteiten, wilde in de huiskamer niet altijd beklijven, hoe mooi ook uitgevoerd. Feitelijk kregen daardoor veel barokwerken de functie van weleer: gebruiks- of achtergrondmuziek.

In de Scandinavische volksmuziek spelen tradtionele melodieën bij specifieke gelegenheden een belangrijke rol.
Zo is er een rijke verzameling tafelmuziek, die bestaat uit melodieën waarvan de titel naar bepaalde gerechten verwijst, zoals Steklåt (bij het binnenbrengen van het vlees) en Grötlåt (bij de pap). Elke streek heeft daarbij z'n eigen varianten, en soms is ook de bijbehorende tekst overgeleverd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.