muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Suede

Suede was een Engelse band uit Londen, die ontstond in 1989 in Londen toen Brett Anderson en Mat Osman een advertentie in het muziekblad NME plaatsten en gitarist Bernard Butler daarop reageerde.

Na enkele EP's (waarvan een met Mike Joyce, de ex-drummer van The Smiths) tekenden ze een contract bij Nude (onderdeel van Sony). Suedes reputatie was ze al vooruit gesneld nadat Melody Maker de band tot 'best new band in Britain' had uitgeroepen op basis van hun eerste single 'The Drowners'.

Voor hun zelfgetitelde debuutalbum kregen ze in 1993 de Mercury Prize In 1994 verliet Bernard Butler de band nadat in de loop van het jaar de verhoudingen danig verslechterd waren. De 17-jarige Richard Oakes werd als vervanger aangetrokken en zou twee jaar met band op tour gaan, voordat een nieuwe cd zou worden opgenomen. Op de nieuwe cd, "Coming Up" (1996) speelde ook de neef van drummer Simon Gilbert mee: Neil Codling. Over hem zei de band eens dat ze hem niet meer konden ontslaan nadat er foto's van de band waren gemaakt waar Codling ook op stond.

In 1999 bracht de band "Head Music" uit. De daarop volgende tour zou geplaagd worden door onderbrekingen en afzeggingen doordat Codling aan chronische vermoeidheid leed. In 2002 werd bekend dat Codling om gezondheidsredenen de band zou verlaten. Zijn vervanger was Alex Lee, die eerder in de band Strangelove speelde.

Eind 2003 kondigde Anderson aan dat hij aan een nieuwe uitdaging toe was en dat Suede voorlopig zou ophouden met muziek maken. In 2004 volgde het bericht dat Anderson opnieuw zou samenwerken met Butler, die hij bijna tien jaar niet meer had gesproken. Hun nieuwe band heet The Tears en debuteerde eind 2004.

Leden
Brett Anderson (zang), Bernard Butler (gitaar en piano), Mat Osman (bas), Simon Gilbert (drums)
Neil Codling (keyboards en zang) (1996 - 1999)
Alex Lee (keyboards, gitaar en zang, 1999 - 2003)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Suede

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.