kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Styx

Styx is een Amerikaanse band die in 1972 debuteerde met het album Styx. Pas na de komst van de zanger/gitarist Tommy Shaw in 1975 werd de band bekend bij het grote publiek. Het leidde tot een serie uitermate succesvolle albums zoals Crystal Ball, The Grand Illusion en Pieces Of Eight.

In 1979 brak Styx wereldwijd door met het album Cornerstone dat de ballade Babe bevatte. In die tijd werden de vocalen gedeeld door Dennis DeYoung, Tommy Shaw en gitarist James Young. Na Paradise Theatre dat in 1981 uitkwam, ging het allemaal wat minder met de band. Dennis DeYoung en Tommy Shaw hadden soloambities en staken minder tijd in Styx. De groepsplaten die daarna uitkwamen, klonken minder geïnspireerd en de verkoopsuccessen verdwenen.

In 1990 maakte Styx een comeback met Edge Of The Century, wat de band een Amerikaanse nummer één hit opleverde met de song Show Me The Way. Shaw ontbrak vanwege het succes met zijn eigen band Damn Yankees en een paar jaar later overleed drummer John Panozzo aan de gevolgen van kanker. Zijn bassende broer Chuck Panozzo kreeg ook nog eens te horen dat hij HIV+ was en de band viel wederom uit elkaar, om in 1996 terug te komen met Return To Paradise.

Achter de schermen liep het echter allemaal wat minder omdat Dennis DeYoung steeds meer een solitaire houding aannam. De gevolgen waren navenant. Er werd gezamenlijk nog wel het album Brave New World opgenomen maar daarna vertrok DeYoung om zich op zijn succesvolle musicalcarrière te storten. Styx ging verder met Glen Burtnik en Lawrence Gowan. In 2003 werd het album Cyclorama uitgebracht waarop een gastrol is weggelegd voor Brian Wilson.

Live is Styx één van de meest succesvolle acts van het Amerikaanse tourcircuit.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Styx_%28popgroep%29.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.