muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sting

Sting, is een Brits musicus en werd in de jaren tachtig mateloos populair als bassist en zanger van The Police. De naam Sting heeft hij overgehouden aan het feit dat terwijl hij bij de Police zong vaak een zwart met gele trui droeg die veel deed denken aan een bij.

Gordon Sumner, geboren als zoon van een melkman en een kapster, groeit op in de de Engelse industriestad Newcastle. Zijn moeder brengt hem het pianospelen zo goed bij dat Sting een beurs krijgt aangeboden van een conservatorium. Hij besluit echter te gaan werken, eerst als graver, daarna als leraar, maar uiteindelijk besluit hij dat zijn toekomst toch in de muziek ligt. Hij verhuist naar Londen om jazzmuzikant te worden.

In de tijd voor The Police speelde Sting in het Engelse jazzkwartet Last Exit. Voor z'n eerste plaat greep hij terug naar die roots en trommelde hij jazzmuzikanten Branford Marsalis, Daryl Jones, Kenny Kirkland en Omar Hakim op.

De Amerikaanse drummer Stewart Copeland haalt hem over om rockmuziek te spelen. Als gitarist Andy Summers zich bij het duo voegt ontstaat in 1977 de rock-reggaeband The Police. Een nummer over de prostituee "Roxanne" blijkt de grote doorbraak, geholpen door de extra aandacht als de single door de BBC wordt geweigerd.

Na Roxanne maakten ze albums als: Regatta De Blanc, Zenyatta Mondatta en Synchronicity en vormden in de late zeventiger jaren en in de vroege tachtiger jaren de voorhoede van de hedendaagse popmuziek.

Sting heeft zich altijd laten leiden door z'n wereldvisie. Zo verwijst 'Synchronicity' duidelijk naar een boek van Carl Jung en 'Ghost In The Machine' (The Police, 1981) naar het werk van filosoof Arthur Koestler.

Veel tophits en een succesvolle wereldtour later vindt Sting dat The Police alles bereikt hebben en de band gaat op het toppunt uit elkaar. Terwijl de andere twee leden in een betrekkelijke anonimiteit raken krijgt Sting voor elkaar wat veel andere artiesten niet lukt: een even succesvolle solo-carrière.

Zijn eerste album was het jazz-achtige Dream of the Blue Turtles (1985).
'Ik droomde dat ik twee enorme blauwe schildpadden in m'n achtertuin zag, die m'n huis wilden opvreten. Ik werd wakker en heb er maar een liedje over geschreven'.
Dat hij z'n oude band niet nodig had voor het succes, bleek wel uit de verkoopcijfers van dat soloalbum - het verkocht veel beter dan de laatste plaat van The Police had gedaan. Bovendien werden liedjes als 'Love Is The Seventh Wave' en 'Russians' dikke hits.

Bring on the Night (1986)

Nothing Like the Sun (1987)
Het album Nothing Like The Sun was nog veel succesvoller dan Blue Turtles. Vooral het grappige 'An Englishman in New York' was een schot in de roos; de single werd een internationale top 10-hit. Maar ook het 'Fragile' en 'They Dance Alone', nummers met een politieke achtergrond. Vooral de slachtoffers van de Zuid-Amerikaanse dictaturen konden op z'n steun rekenen.
Voor 'Nothing Like The Sun' nodigde hij Eric Clapton, Gil Evans en voormalig Police-gitarist Andy Summers uit voor een paar nummers.

Nada Como El Sol (1988)

In 1991 schreef hij na de dood van z'n vader het donkere album 'The Soul Cages'. Sting had ook z'n moeder al verloren tijdens de opnames van 'Nothing Like The Sun'. Omwille van de zware ondertoon deed het album het niet zo goed.

stond er in 1993 weer helemaal met 'Ten Summoner's Tales', een album dat heel wat hits opleverde, zoals 'If I Ever Lose My Faith In You', 'Fields Of Gold' en 'Nothing 'Bout Me'.

'The Soul Cages' en 'Ten Summoner's Tales' blijken goed voor een Grammy.

Na deze plaat volgde er een compilatie van z'n beste hits: 'Fields Of Gold: The Best Of Sting 1984-1994'.

Samen met Bryan Adams en Rod Stewart scoorde Sting een van z'n grootste hits met 'All For Love', uit de film 'The Three Musketeers'.

Mercury Falling (1996)

Brand new Day (1999)
Sting is altijd al een politieke activist geweest en heeft zich onder andere ingezet voor het behoud van de Braziliaanse regenwouden en Amnesty International. Sting stelt zich er niet tevreden mee te rusten op de lauweren van zijn prestaties in het verleden. Over Brand new Day en zijn vooruitzichten zegt Sting: "Aangezien ik een positieve levensinstelling heb, wil ik dat ook in mijn artistieke werk zijn. We moeten positief naar de toekomst kijken, en ons niet mee laten slepen in de idiote gedachte dat dit het einde van de wereld is, of dat alles om ons heen instort. Onrust, ruzie, ziekten en dat alles, als je erin gelooft wordt het iets zelfvervullends. Dus blijft mijn strategie een optimistische. Naïef misschien, maar misschien is dat wel mijn werk."

All This Time (2001)

In 2002 kwam hij terug samen met Summers en Copeland om de intrede van The Police in de Rock And Roll Hall Of Fame te vieren.

Sacred Love (2003)

Zijn filmcarrière kent hoogte- maar ook dieptepunten, met rollen in, onder andere, 'Quadrophenia' (1979), 'Brimstone And Treacle' (1982), 'Dune' (1984), 'The Bride (1985), 'Plenty' (ook 1985) en in de Britse komedie 'Lock, Stock and Two Smoking Barrels' (1999). Bovendien verscheen hij in 1989 in de Broadway-show 'The Threepenny Opera'.

www.stingetc.com, www.digischool.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.