muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stevie WonderStevie Wonder ~ Superstition

Zijn eigenlijke naam is: Steveland Morris Judkins (geb. 13.5.1950 in Saginaw/Michigan), Amerikaans zanger, componist en instrumentalist.

Stevie Wonder werd kort na zijn geboorte blind en leerde reeds piano spelen op zijn zevende jaar en kon drums en harmonica spelen toen hij negen was. In 1953 ging hij gospels zingen in het kerkkoor van zijn Detroitse parochie.

In 1961 werd hij door Ronnie White van de Miracles ontdekt, die zo gefascineerd was door de muzikaliteit van de jongen dat hij hem "Little Wonder Boy" noemde en zo de basis legde voor de latere kunstenaarsnaam Stevie Wonder. Ronnie White regelde een auditie voor Steveland bij Motown Records en Berry Gordy tekende hem direct voor het label.

Clarence Paul kwam met de achternaam Wonder: "We kunnen hem niet blijven aankondigen als the '8th Wonder Of The World' (het achtste wereldwonder). Wonder kwam onder de hoede van schrijver/producer Clarence Paul, die toezicht hield op zijn vroege opnamen. Deze hielpen hem zijn talenten als multi-instrumentalist te ontwikkelen, maar gaven geen duidelijke muzikale richting.

De doorbraak voor Stevie kwam met Fingertips, een nummer dat oorspronkelijk bedoeld was voor een optreden in het Apollo-theater in Harlem. Het werd als single-productie een van de tien meest verkochte platen in 1963.

Het bleek moeilijk het succes van Fingertips te herhalen en Wonder's carrière ontwikkelde zich niet verder in 1964, terwijl zijn stem veranderde. In 1965 dook hij weer op met een geluid dat veel dichter bij de Mainstream Motown lag en behaalde een wereldwijde hit met Uptight (Everything's Alright), wat hij samen schreef met Henry 'Hank' Cosby en Sylvia Moy.

Van 1965 tot 1970 werd de marketing van Stevie Wonder net zo aangepakt als die van alle andere Motown sterren, er werd materiaal opgenomen dat voor hem uitgekozen werd door de stafleden van het label, en er werden albums uitgebracht die conventionele soul composities vermengden met pop. In 1966 nam Stevie Wonder ook zijn versies van Blowin ln The Wind (van Bob Dylan) en A Place In The Sun (van Ron Miller) op.

Vanaf 1967 schreef hij mee aan bijna al zijn singles en begon hij mee te schrijven aan nummers van andere Motown artiesten, waaronder zijn co-schrijverschap aan de hit van Smokey Robinson And The Miracles, The Tears Of A Clown en hij schreef en produceerde It's A Shame van de (Motown) Spinners.

Zijn contract bij Motown liep af in 1971 en Stevie Wonder financierde zelf de opname van twee albums met zijn eigen materiaal, waarbij hij bijna alle instrumenten zelf bespeelde en voor het eerst experimenteerde met meer ambitieuze muzikale vormen. Hij was de eerste die in de zwarte muziek de synthesizer gebruikte en hij verbreedde zijn teksten met rassenproblemen en spirituele vragen.

Wonder gebruikte deze opnamen om Motown over te halen hem een opener contract aan te bieden, wat hem volledige artistieke controle zou geven over zijn muziek, evenals de mogelijkheid de rechten te behouden de muziek bij zijn eigen maatschappij Black Bull Music, uit te geven. Het tekenen van het contract met het uitbrengen van de solo opnamen Where I'm Coming From en Music Of My Mind (ondanks lauwe reacties), vestigde hem al snel in de voorste gelederen van de zwarte muziek.

Talking Book, in 1972, combineerde de technologische voortgang van recente albums met groot commercieel succes en produceerde hitsingles als Superstition en You Are The Sunshine Of My Life. Met de Roling Stones ging Stevie Wonder in 1972 op een gemeenschappelijke USA-tournee.

Wonder trouwde op 14 september 1970 met Syreeta (ook Motown artiest); hij gebruikte veel van zijn nieuwe productie technieken voor het eerst op Syreeta (1972) en Stevie Wonder Presents Syreeta (1974), waarvoor hij ook het meeste materiaal schreef.

Het album Innervisions (1973) verstevigde de groei en het succes van Talking Book, en bracht nieuwe hitsingles met het sociaal bewuste Living For The City en Higher Ground. Later dat jaar raakte Stevie Wonder ernstig gewond in een auto ongeluk.

In 1976 bracht Wonder het dubbelalbum Songs In The Key Of Life, dat wijd verbreid als zijn meest ambitieuze en bevredigende werk werd gezien. Het demonstreerde een meesterschap en variatie van muzikale vormen en instrumenten, het bevatte een eerbetoon aan Duke Ellington met Sir Duke en het bracht hulde aan belangrijke zwarte figuren in Black Men.

Hierna bracht Wonder 3 jaar lang geen nieuwe opnamen uit, hij was bezig met de soundtrack voor de documentaire The Secret Life Of Plants. Dit instrumentale dubbelalbum werd met teleurstellende recensies en verkopen ontvangen.

In 1980 bracht Stevie het succesvolle Hotter Than July uit, dat een eerbetoon bevatte aan de overleden Dr. Martin Luther King, Happy Birthday en All I Do. In 1982 bracht hij het retrospectieve dubbelalbum Stevie Wonder's Original Musiquarium uit met Do I Do en Ribbon In The Sky naast zijn beste werk uit de periode van voor 1971.

Wonder componeerde de soundtrack voor de film The Woman In Red, die uiteindelijk de best verkopende single bevatte I Just Called To Say I Loved You. In 1985 verscheen het album In Square Circle, waar hij sinds 1980 aan gewerkt had.

In de vroege tachtiger jaren voerde hij campagne om de verjaardag van Dr. Martin Luther King te vieren als een nationale vrije dag in de VS. Een verzoek dat door Reagan werd ingewilligd en de eerste Martin Luther King Day werd gevierd op 15 januari 1986. In 1987 kwam Wonder uit met het album Characters, welke een terugkeer markeerde tot de toegankelijke melodische muziek. In 1989 werd hij opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Stevie Wonder heeft zijn diensten als schrijver, producer, zanger en muzikant aan veel andere artiesten gegeven. Hij werkte onder meer samen met Paul McCartney, en maakten de hit Ebony And Ivory, Gary Byrd, Michael Jackson en de Eurythmics, en op de benefiet opnamen door U.S.A. For Africa en Dionne Warwick & Friends. In 1995 bracht hij het album Conversation Peace uit dat enig succes beleefde. In 2005 bracht Stevie Wonder het album A Time 2 Love uit.

Stevie Wonder was niet alleen actief als zanger en instrumentalist, maar ook als producent, arrangeur, tekstschrijver en componist en maakte in zijn songs zowel gebruik van elementen uit de jazz blues, soul, alsook van reggae en rock. Stevie Wonder engageerde zich niet alleen in zijn songs, maar ook in interviews en in demonstraties voor de anti-apartheid-beweging. Het lukte Wonder acht keer de eerste plaats op de hitparade te veroveren. Hij kreeg 19 Grammies en een oscar voor de song van het jaar 1984 I Just Called To Say I Love You.

Verdere hits: I Was Made To Love Her, For Once In My Life, It's Wrong My Cherie Amour Yester-Me, Yester-You, Yesterday.

websites: www.steviewonder.net, www.soulwalking.co.uk, www.steviewonder.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.