muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Steve Dobrogosz

Steve Dobrogosz geboren Verenigde Staten 1956
Zweeds-Amerikaanse componist, songwriter en pianist

Steve Dobrogosz groeide op in Raleigh in North Carolina, waar zijn opleiding als klassiek pianist samenviel met zijn fascinatie voor populaire muziek.

In 1978 verhuisde Dobrogosz naar Stockholm en werd actief in de Scandinavische jazz-scene als pianist en componist. Zijn in 1982 uitgebrachte CD Fairy Tales met de in 1982 overleden Noorse zangeres Radka Toneff wordt algemeen beschouwd als een klassiek zang/piano opname.

Göteborgs Posten (De krant van Göteborg) vergeleek zijn muziek met die van Gershwin en Porter: "Dobrogosz's songs zijn melodische meesterwerken, met een harmonisch raffinement, zelden vertoond in de muziek van vandaag."

In de negentiger jaren verlegde Dobrogosz zijn muzikale focus op genoteerde composities en zijn reputatie als moderne vertegenwoordiger van een traditionele, tonale lyrische stijl begon te groeien. Zijn eerste grote koorwerk, Mass, voor koor, piano en strijkers 1992, werd uitgevoerd in 25 landen op vijf continenten.

Steve Dobrogosz's uiteenlopende oeuvre bestaat inmiddels uit meer dan 700 composities, waaronder werken voor orkest, vocale en instrumentale kamermuziek, piano- en orgelwerken, volumes jazz/pop songs en een groot aantal wereldlijke en gewijde koorwerken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.