muziekbus
Dit artikel is 23-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stefan Prins

Belgisch componist Stefan Prins begint als kind met pianolessen aan de plaatselijke muziekschool. Gaandeweg groeit zijn affiniteit met twintigste-eeuwse muziek; als achttienjarige studeert hij af aan de muziekschool met een programma rond vroeg-twintigste-eeuwse muziek.
Vervolgens studeert hij aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universitat Politecnica de Catalunya (Barcelona) en behaalt in 2002 de titel van Burgerlijk Elektrotechnisch Ingenieur in de Fotonica. Op dat moment is Stefan Prins als pianist al in de wereld van de vrije improvisatiemuziek beland. Bovendien componeert hij vanaf dan, na lange tijd geen noot meer geschreven te hebben, opnieuw muziek: in oktober 2001 wordt Stefan Prins als laureaat van de 'KBC-Aquarius Wedstrijd voor Compositie' bekroond voor zijn strijkkwartet Zeven Metamorfosen.

In september 2002 start Stefan Prins vervolgens zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium (Antwerpen), waar hij tot op heden compositie en piano studeert.
Voor de specialisatie (2004-2005) aan de Sonologie-afdeling van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, ontving hij een beurs van de Vlaamse Gemeenschap.

Stefan Prins was in 2002 een van de oprichters van het 'collectief reFLEXible', een groep van jonge improvisatie-muzikanten (verder nog bestaande uit Joachim Devillé en Thomas Olbrechts) waarmee hij in binnen- en buitenland regelmatig op de planken staat in uiteenlopende projecten waarin vrije improvisatie steeds centraal staat. In deze projecten speelt hij niet enkel op (prepared) piano, maar ook op 'versterkte' objecten en live-electronics.

Prins is sinds 2004 actief betrokken bij het ensemble voor experimentele en actuele muziek, Champ d'Action, als uitvoerder en componist.
Daarnaast speelt hij op regelmatige basis in andere formaties (oa in duo met shakuhachi-speler Horacio Curti, in trio met Curti en danseres Vika Kleiman, in duo met Joachim Devillé, in trio met Peter Jacquemyn en Thomas Olbrechts, ...) of tourde hij met ad-hoc groepen (o.a. met Ferran Fages, Ruth Barberan, Alfredo Costa-Monteiro; in kwartet met Xu Feng-Xia, Cristin Wildolz en Edwin Vanderheide). Hij nam deel aan projecten met electronics (met Karlheinz Essl), dans ('piedrapaletijeras', met Horacio Curti en Vika Kleiman; 'Screenplay', van Jolanda Luyten; 'Palermo Palermo' van Pina Bausch en Tanzteater Wuppertal, 'Tegen en/of Tussen' ism Dorothée De Peauw en Natascha Moschini ...), instrumentaal theater (met het ensemble 'Pas de Cinq'), film ('Nosferatu' (F.Murnau), 'Metropolis' (F.Lang), Steamboat Bill Jr. (B. Keaton) en beeldende kunsten ('Schling', ism Frederik Croene en Eva-Maria Bogaert).

Stefan Prins speelde/werd gespeeld op concerten en festivals in binnen- en buitenland (Free Music Festival, Transit Festival, Time Canvas Festival, Muziek in de Maak, Belfort FIMU Festival, reSORT off, ...). Zijn muziek werd/wordt uitgevoerd door o.m. Champ d'Action, Ensor Strijkkwartet, Tomma Wessel, Agartha.

Bron: www.muziekcentrum.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.