muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stefan MeylaersBelgisch pianist en componist, Neerpelt 1970.

Als begingedachte hanteert Stefan Meylaers de kunst (waarbij de muziek gezien wordt als de hoogste) als een gegeven dat de mens in al zijn facetten verrijkt en hem leidt tot de poorten van het mystieke.

Kunst is een geschenk dat vertelt over het waar en waarom en het gene dat uiteindelijk nog maar ruimte laat voor de beschrijving. Muziek, als onderdeel van de kunst, is daardoor logischerwijze een communicatiemiddel, een abstracte taal, tegengesteld met de eenduidige conventionele taal, die het bestaansrecht haalt uit het meest essentiële van het menselijke zijn: de wisselwerking tussen spanning en ontspanning, de spanning die verlangt naar de ontspanning.Om deze wisselwerking te kunnen projecteren in de muziek moeten volgens de componist de diverse perceptiewetten moeten worden gerespecteerd zodat de initiële herkenningen tijdens het beluisteringproces kunnen gegarandeerd blijven.

Stefan Meylaers opteert voor een taal waarbij het gegeven spanning-ontspanning zich in het complexe scala van parameters op een persoonlijke, dus unieke, manier kunnen ontluiken.

Het resultaat is een vrij-tonale, of tonaal georiënteerde taal met een bijzondere metrische en ritmische stuwing en aantrekkelijke melodische structuur. Inhoud en vorm, wat en hoe, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De zingeving ervan bepaald de lengte.

Profiel
Stefan Meylaers, lid van de Belgische componistenorganisatie ComAV, behoort tot de jonge generatie van Belgische componisten. Hij wordt beschouwd als een kosmopolitische componist die muzikale uitingen en strekkingen probeert op te nemen, te verwerken en tenslotte om te buigen tot een persoonlijke taal. Een taal waarbij het doel is emotie en ratio zorgvuldig in evenwicht te houden om zo tot een directe aansprekingkracht te komen. Zijn stijl kadert in een vrije tonaliteit. Talrijke vooraanstaande vertolkers tonen hun interesse voor het werk van Stefan Meylaers. Naast de verschillende opdrachtwerken, kozen in de loop van de jaren verschillende muziekacademies en conservatoria een compositie van Stefan Meylaers als verplicht werk. Zijn muziek werd reeds uitgevoerd in België, Nederland, Duitsland, Polen, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Brazilië, Verenigde Staten, Japan, Canada, Rusland, Cuba en Zuid-Afrika en door het publiek met groot enthousiasme onthaald.

Biografie
Stefan Meylaers ( °1970 ) studeerde aan het Lemmensinstituut en behaalde er zijn Specialisatiediploma piano met grote onderscheiding en het Meestergraad-diploma piano en kamermuziek, eveneens met grote onderscheiding. Hij volgde les bij gerenommeerde docenten zoals Alan Weiss en Zoltán Kocsis ( piano ), Guido De Neve ( kamermuziek ), György Ligeti ( compositie ) en David Jackson (operacoaching ). Hij is actief als concertpianist, begeleider, componist en pedagoog en werd daar meermaals voor gelauwerd.

In 1996 werd hij als enige Belgische pianist geselecteerd om mee te werken aan de operastudio van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel en in 1999 werd hij winnaar van de tweejaarlijkse DMP-Compositiewedstrijd voor Belgische componisten. De bekroonde compositie werd "An Hungarian Summer" en staat volgens de jury symbool voor het hoge artistieke gehalte van het gehele oeuvre. Zijn muziek wordt in binnen- en buitenland erg gewaardeerd en wordt door vooraanstaande musici uitgevoerd.

In 2000 stichtte hij het New Art Trio. In 2001 verscheen er onder het label Phaedra en in de reeks " In Flanders' Fields" de CD " Stefan Meylaers- portrait of a composer" met daarop een selectie van vijf jaren (1995-2000) compositie arbeid. Prominente Vlaamse musici werkten hier aan mee. De CD werd verkozen tot Vlaamse CD van de week bij Klara en dit van 15/10/01 t.e.m.19/10/01.

In 2002 verscheen de tweede CD, ditmaal met het New Art Trio, met als thema "Concert music of film composers". Een CD die officieel werd voor gesteld op het Internationaal Filmfestival van Gent en gemaakt werd onder de vleugels van Phaedra,in coproductie met Klara en het Internationaal filmfestival van Gent. De kritieken van de nationale en de internationale pers waren eenzijdig lovend.

In 2004 werd, ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Noord-Limburgse academie voor muziek en woord, het werk Black and White ( Rock&roll en Ballet) opgenomen. In het zelfde jaar verscheen er ook het werk Face of roads op een CD rond Vlaamse componisten van José Eduardo Martins.

In 2005 werd Stefan Meylaers o.a.uitgenodigd om te concerteren in de concertzaal van de Verenigde Naties in New York en werd er werk van hem gespeeld tijdens de Musical days of Flanders in Sint-Petersburg. Tevens werd het eerste deel uitgegeven van "Caravan", zijn nieuwe pianomethode.

Highlights voor 2006 waren ondermeer het verschijnen van het tweede, internationaal zeer gewaardeerde, componistenportret "Stefan Meylaers, portrait of a composer II" onder het label Phaedra en het concerteren in Carnegie Hall in New York.

In samenwerking met Braziliaanse autoriteiten, WWF en ARPA speelde hij samen met de legendarische pianist en dirigent João Carlos Martins in januari 2007 de wereldcreatie van 'Amazonas', een suite voor piano en orkest, in een uitverkocht Carnegie Hall, New York. Als een vicieuze cirkel sloot Stefan Meylaers het jaar af met de uitvoering van datzelfde werk op de plaats waarvoor hij het bedoeld had, namelijk in een tweemaal uitverkocht Teatro Amazonas in Manaus, hartje Amazonewoud. Beide gebeurtenissen zijn een unicum in de Belgische geschiedenis. In mei 2007 speelde hij in New York een exclusief concert met eigen werk voor de Rainforest Alliance.

2008 belooft weer een druk jaar te worden met boeiende compositieopdrachten, concerten, projecten en lezingen. Uitschieters zijn o.a. de planning van het grootste benefietconcert ooit voor Darfur in New York en de verdere uitbouw van de ecologische sensibilisering.

Stefan Meylaers is als leraar verbonden aan het conservatorium en de muziekhumaniora van Hasselt en de Noord-Limburgse muziekacademie. Hij is artistiek directeur van het project 'Dancing with the notes' van het Limburgs Symfonie Orkest (Maastricht). Hij werd daarnaast ook o.a. reeds gevraagd als gastdocent in Zuid-Afrika en Brazilië en als jurylid op het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

Discografie
- Stefan Meylaers, Portrait of a composer, Phaedra, 2001
- Stefan Meylaers, portrait of acomposer II, Pheadra, 2006
- Face of Roads voor piano, New Belgian etudes, Gents Muzikaal Archief RP/GMA 044, 2004.
- Black and White (Rock & roll and Ballet), jubileum-CD, 50 jaar Noord-Limburgse Muziekacademie, 2004
- Lotus voor vocaal duo, strijkkwartet en piano, Een muzikale reis door de wereld van de liefde, DVD Cantarte, 2007

Uitgeverij
De meeste composities zijn uitgegeven bij Lantro Music (www.lantromusic.be) en DMP (www.dmp.be)

Stefan Meylaers
Website: www.lantromusic.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.