muziekbus
Dit artikel is 03-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stanislaw MoniuszkoPools componist, dirigent en pedagoog, geboren Ubiel/Minsk, 5 mei 1819, gestorven Warschau, 4 juni 1872

Stanislaw Moniuszko kreeg eerst korte tijd les van zijn moeder en ging daarna in 1827 piano studeren bij August Freyer in Warschau. Daarna studeerde hij piano bij Dominik Stefanowicz in Minsk vanaf 1830.

Wieslaw Ochman "Szumia jodly", Halka

In 1837 ging Moniuszko naar Berlijn, waar hij privélessen in harmonie, contrapunt, instrumentatie en directie studeerde bij Carl Friedrich Rungenhagen. Verscheidene van de de liederen die hij in deze periode componeerde, werden uitgegevendoor de firma Bote & Bock en werden goed ontvangen door de muziekcritici.

In 1840 keerde hij terug uit Berlijn en werd organist van de St. Johanneskerk te Wilna. Hier leerde Moniuszko de romanschrijver Jozef Ignacy Kraszewski en de toneelschrijver-satiricus Aleksander Fredro kennen, waardoor zijn interesse in de podiummuziek werd gewekt. Moniuszko begon intensief te componeren, waarbij hij zijn eerste opera's schreef, andere podiumwerken, kerkmuziek evenals wereldlijke cantates.

Rond deze tijd begon hij ook te werken aan een collectie liederen, getiteld Spiewnik Domowy (Zangboek voor Thuisgebruik), dat een grote aantrekkingskracht op het Poolse publiek had. Het eerste volume van deze collectie werd in 1843 gepubliceerd en werd met veel interesse ontvangen bij het publiek zowel als bij de muziekcritci. In de daaropvolgende jaren groeide de collectie tot 12 volumes, 267 liederen met begeleiding. De bron van Moniusko's melodieën en ritmische patronen ligt vaak in de Poolse muzikale folklore.

Tijdens zijn leven reisde Moniuszko talrijke malen naar St. Petersburg, waar zijn concerten zeer goed ontvangen werden. Serov, de jonge Russische criticus uit die tijd, noemde Moniusko's composities "briljante werken".
Terwijl hij in St. Petersburg was ontmoette hij en raakte hij bevriend met vele van zijn tijdgenoten, prominenten in de Russische muziek waaronder Mikhail Glinka, Mily Balakirev, Modest Mussorgsky , Alexandr Dargomyzhskiy, Cesar Cui en Alexandr Sierov. Aan Alexander Dargomyzhsky, met wie hij een nauwe band kreeg, droeg hij zijn ouverture Bajka (Sprookje) op.

In 1858, dankzij de hulp van Maria Kalergis, reside Moniuszko naar Parijs en Berlijn, bracht een bezoek aan Bedrich Smetana in Praag en ontmoette Franz Liszt in Weimar.

Het meest cruciale voor zijn carrière was echter zijn bezoek aan Warschau in 1848. Hier ontmoette hij Jozef Sikorski, de toekomstige redacteur van de belangrijkste Poolse muziekkrant Ruch Muzyczny (Muziek Beweging), Oscar Kolberg een bekende volkslied verzamelaar en Wlodzimierz Wolski een dichter en de toekomstige librettist van Moniusko's beroemdste opera Halka.
Genoemd naar zijn heldin, beleefde Halka een zeer succesvolle première in Warschau in 1858 en later in Praag, Moskou en St. Petersburg.

In 1959 werd Moniuszko operadirigent in de Opera van Warschau en vanaf 1864 doceerde hij harmonie en contrapunt aan het Muziekinstituut aldaar.

Na Halka kwamen andere belangrijke opera composities: Straszny Dwor (Het spookslot), Flis (de vlotter), Hrabina (De gravin) en Verbum Nobile. Wat al deze werken gemeen hebben zijn libretto's die, terwijl ze de Poolse adel en deftigheid uitbeelden en soms zelfs figuren van gewone afkomst, bovenal de Poolse gewoonten en tradities benadrukken en in de tijd van nationale strijd, vaderlandslievende gevoelens bevorderen en steunen.

De eerste helft van de 19de eeuw in de geschiedenis van Polen wordt gemarkeerd door haar verlies van landspositie en de verdeling van haar gebieden tussen de buren.

De muziek van Moniuszko's werken is grotendeels representief voor de 19de eeuwse opera, gegeven het uitgebreide gebruik van de componist van aria's, recitatieven en ensembles, met uitzondering van Strawny Dwor, waar prachtige koorpartituren het bewijs zijn voor Moniuszko's meesterschap in het schrijven voor veel stemmen.

Hoewel zijn muziek zich stilistisch onderscheidt, verenigt het duidelijk veel nationale motieven: Poolse dansen, populair onder de hogere klasse zoals polonaise en mazurka en dansen als kujawiak en krakowiak.

De belangrijkste werken onder zijn koorwerken zijn de cantates Sonety krymskie (Crimean Sonnets) en Widma (Phantoms) gecomponeerd op de teksten van Adam Mickiewicz, de leidende dichter van de Poolse romantiek. De melodielijn is bijzonder expressief en in sommige delen van de compositie neemt het de vorm van variaties aan.

Moniuszko wordt beschouwd als de belangrijkste Poolse operacomponist uit de 19de eeuw. Ook wordt hij beschouwd als de grondlegger van de Poolse nationale stijl.

Van zijn 24 opera's werden vooral bekend: de Poolse nationale opera i>Halka (1848), De partij (1862) en Het spookslot (1865). Voorts componeerde Moniuszko zeer veel kerkmuziek, zo'n 300 liederen, orkestwerken, kamermuziek, pianomuziek, balletten en toneelmuziek.

website: www.usc.edu

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.