kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Spinvis

Spinvis is de eenmansband van Erik de Jong (Spijkenisse, 2 februari 1961).

Het in 2002 uitgekomen debuut laat werk horen dat Spinvis op een zolderkamertje in elkaar knutselde. Hij maakt daarbij vooral gebruik van computers, maar ook van allerlei andere attributen als fluitjes en pandeksels. De mix van eenvoudig klinkende maar zeer zorgvuldig gearrangeerde popmuziek en opzienbarende teksten levert een succesvol en opzienbarend cultalbum op. Mede door de VPRO-achtige low budget-clips worden Smalfilm en Bagagedrager kleine hitjes.

Op 28 maart 2004 wint Spinvis met cabaretière Lenette van Dongen de Annie M.G. Schmidt-prijs (onderscheiding voor het beste theaterlied) voor het door hem geschreven lied Voor ik vergeet.

Omdat het album aanslaat wil De Jong zijn nummers ook live ten gehore brengen in theaters. Hiertoe vormt hij een liveband bestaande uit muzikanten van verschillende generaties, omdat hij op zijn eerste album ook samples uit verschillende periodes gebruikte. Een aantal livenummers worden samen met wat overig materiaal verzameld op het tweede album, Nieuwegein aan zee.

Op 28 november 2005 kwam het album Dagen van gras, dagen van stro uit. De arrangementen zijn duidelijk meer toegesneden op live-uitvoering met zijn band. Vooruitlopend op dit album heeft De Jong al vele nieuwe nummers gespeeld tijdens een uitgebreide theatertournee. Ook treedt hij met band op voor de radio (o.a. VPRO, Studio Brussel).

Op 23 januari 2006 kwam de single Ik wil alleen maar zwemmen uit, van het album, die verder een nieuw nummer bevat, genaamd Op een ochtend in het heelal, en nog wat extra bonustracks.

Ook heeft hij samen met Simon Vinkenoog een project waarin Vinkenoog gedichten voorleest onder muzikale begeleiding van Spinvis en band; dit is vastgelegd op de CD Ja!.

Na het album JA verscheen in augustus 2006 de nieuwe single, Flamingo. Op deze single staan twee nieuwe nummers (Wespen op de appeltaart en Dag 1). Ook zit er een DVD bij met materiaal van ondere andere een optreden in Nighttown te Rotterdam.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Spinvis

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 157.