muziekbus
Dit artikel is 19 05 2017 019:58 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

soundtrack

De muziek van de geluidsband van een film.

Een soundtrack is strikt genomen het geluidsspoor van een film, met de dialogen, de achtergrondgeluiden, de geluidseffecten, en de filmmuziek. Vaak wordt er echter de muziek mee bedoeld die een film of computerspel begeleidt. Soms staan op zo'n soundtrack ook een of twee nummers die een hit worden en zo de film of het spel extra promotie geven.

Het fenomeen komt op in de jaren vijftig maar neemt een hoge vlucht als de soundtracks van Grease en Saturday Night Fever miljoenenverkopen halen. Het gaat dan nog om muziek die speciaal voor de film is gecomponeerd.

Tegenwoordig komt het voor dat de muziek op de soundtrack vaak nauwelijks te horen is in de film, of slechts tijdens de aftiteling. Filmmaatschappijen brengen soundtracks uit met zoveel mogelijk bekende artiesten er op, in de hoop dat het nummer op de radio wordt gedraaid en dat de titel van de film er bij wordt genoemd. Omgekeerd krijgen artiesten vaak aanzienlijke bedragen en kan het succes van een filmsoundtrack helpen bij hun populariteit.

Websites: Filmmuziek


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.