muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Solfege

Solfège (solfeggio) is een zangoefening, die ten doel heeft het voorstellingsvermogen van toonafstanden (muzikale gehoor) te ontwikkelen en de ritmische en melodische slagvaardigheid en trefzekerheid te verhogen. Daarbij wordt de melodie gezongen zonder de tekst en met gebruikmaking van alleen de namen van de noten.

De schepper van deze methode is de beroemde middeleeuwse muziektheoreticus Guido van Arezzo (ca. 995-1050).
Solfègiëren is het van Solfège afgeleide werkwoord en betekent zowel het zingen van toonladders als het zingen van een muziekstuk met benoeming van de noten.

Ritmisch solfège == het noteren van een ritme en het uitvoeren van een genoteerd ritme.

Het muzikaal dictee en het herkennen van akkoorden in de harmonieleer worden ook tot het gebied van de solfège gerekend.

Muziekdictee
Het opgeven van te noteren, respectievelijk de notering van voorgespeelde of voorgezongen melodieën. Het muziekdictee vormt een belangrijk onderdeel van het onderwijs in Solfège. Meestal wordt begonnen met korte, zeer eemvoudige melodieën, waarop later twee- en meerstemmige dictees volgen.

Solmisatie
Het zingen van tonen op de lettergrepen do (ut) - re - mi - fa - sol - la - si (ti)
Solmisatie dient hetzelfde doel als de Solfège-oefening. Bij solmisatie wordt echter gemaakt van Guidonische lettergrepen in plaats van de A t/m G. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.