muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sofia GoebaidoelinaSofia Goebaidoelina geboren Christopol 24 oktober 1931
Russisch componiste

Naamsvarianten: Gubaidulina, Gubaidoelina, Goebajdulina, Goebajdoelina, Goebaidulina.

Sofia Gubaidulina studeerde eerst piano en compositie aan het conservatorium van Kazan, daarna was zij leerling compositie van Nikolai Peiko aan het conservatorium van Moskou en volgde haar voortgezette studies bij Vissarion Shebalin aldaar. Tot 1992 bleef ze in Moskou wonen, daarna was haar voornaamste verblijfplaats in Duitsland, buiten Hamburg.

Gubaidulina's compositorische interessen werden gestimuleerd door de tastbare onderzoeking en improvisatie van zeldzame Russische, Kaukasische en Aziatische volksmuziek en rituele instrumenten verzameld door het "Astreia" ensemble, waarvan zij mede-oprichter was, door de snelle absorptie en personalisatie van hedendaagse Westerse muziek technieken, en door een diepgeworteld geloof in de mystieke eigenschappen van muziek.

"Sofia Gubaidulina haalt haar inspiratie voor haar werken voornamelijk uit de Russisch-Orthodoxe liturgie. Haar muziek brengt de luisteraar in een bespiegelende stemming waar in pure klank wordt gedacht en gevoeld. "Ik ben een religieus persoon… en met 'religie' bedoel ik re-ligio, het opnieuw verbinden… het herstellen van het legato van het leven. Het leven verdeelt mensen in vele delen… Er is geen belangrijkere taak dan het opnieuw samenstellen van de spirituele integriteit door muziek te komponeren."" Bron: muziek kliek, maar haar muziek werd in Rusland verdedigd door een aantal aan haar toegewijde uitvoerders waaronder Vladimir Tonkha, Friedrich Lips, Mark Pekarsky, en Valery Popov. De vastberaden verdediging van Gidon Kremer, bewonderaar van Gubaidulina's meesterlijke viool concert, Offertorium, bracht de componiste internationale aandacht in de begin jaren tachtig. Zij is de schrijfster van symfonische- en koorwerken, twee celloconcerten, een altvioolconcert, vier strijkkwartetten, een strijk trio, werken voor percussie ensemble en vele werken voor ongebruikelijke instrumenten en onderscheidende combinaties van instrumenten. Haar partituren onderzoeken meestal onconventionele technieken van de voortbrenging van geluid.

Sinds 1985, toen Goebaidulina voor het eerst toestemming kreeg naar het Westen te reizen, is haar ster in de wereld van de hedendaagse muziek de hemel in geschoten. Ze heeft vele prestigieuze opdrachten gekregen van het Berlijn, Helsinki, en Holland Festival, de Library of Congress, het Chicago Symphony Orchestra, het New York Philharmonic en vele andere organisaties en ensembles. De belangrijkste triomf van niet zo lang geleden was de première in 2002 van de monumentale twee delige cyclus, Passion and Resurrection of Jesus Christ according to St. John in opdracht van respectievelijk de International Bachakademie Stuttgart en de Norddeutschen Rundfunk, Hamburg.

Goebaidoelina bezocht in 1987 voor het eerst Noord-Amerika als gast van Louisville's "Sound Celebration." Ze is sindsdien vele malen teruggekeerd als hoofdcomponist van festivals - Boston's "Making Music Together" (1988), Vancouver's "New Music" (1991), Tanglewood (1997) - en voor andere belangrijke uitvoeringen.
Van het retrospectieve concert door Continuum (New York, 1989) tot de wereldpremières van composities in opdracht - Pro et Contra door het Louisville Orchestra (1989), String Quartet No. 4 door het Kronos Quartet (New York, 1994), Dancer on a Tightrope door Robert Mann en Ursula Oppens (Washington, DC, 1994), het Viola Concerto door Yuri Bashmet met het Chicago Symphony gedirigeerd door Kent Nagano (1997), Two Paths ("A Dedication to Mary and Martha") voor twee solo altviolen en orkest, door het New York Philharmonic gedirigeerd door Kurt Masur (1999), en Light of the End door het Boston Symphony Orchestra onder directie van Masur (2003) - waren de Amerikaanse critici verrukt. In 2006 gaat het nieuwe orkestwerk in première, een gezamenlijke opdracht van het Philadelphia Orchestra en het Pittsburgh Symphony Orchestra onder directie van Sir Simon Rattle in Philadelphia.

Gubaidulina is lid van de 'Akademie der Künste' in Berlijn en de 'Freie Akademie der Künste' in Hamburg, van de 'Royal Music Academy' in Stockholm en van de Duitse Orde "Pour le mérite." Ze heeft de 'Prix de Monaco' (1987), de 'Premio Franco Abbiato' (1991), de 'Heidelberger Künstlerinnenpreis' (1991), de Russische Staats Prijs (1992), en de 'SpohrPreis' (1995) gekregen. Verder nog de prestigieuze 'Praemium Imperiale' in Japan (1998), de 'Sonning Prize' in Denemarken (1999), de 'Polar Music Prize' in Zweden (2002), de 'Great Distinguished Service Cross of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany' (2002) en de 'Living Composer Prize of the Cannes Classical Awards' in 2003.
In 2004 werd ze gekozen tot buitenlands erelid van de Amerikaanse 'Academy of Arts and Letters'.

Op 22 december 2006 werd bekend dat de componiste Sofia Goebaidoelina in Rusland wordt onderscheiden met de cultuurprijs 'Triomf'. Goebaidoelina's visie op het componeren is lang niet altijd gewaardeerd in Rusland, maar nu krijgt ze toch eindelijk erkenning. De prijs, een geldbedrag van ongeveer €66.000, wordt op 22 januari 2007 in Moskou overhandigd. Eerdere prijswinnaars waren onder andere Alfred Schnittke en Mstislav Rostropovitsj.

Componiste Goebaidulina kreeg op 6 februari de Hamburgse Bach Prijs 2007. Die prijs wordt elke vier jaar toegekend. De jury prees Gubaidulina omdat ze "een brug tussen oosterse en westerse muzieksystemen geslagen heeft". Onder de eerdere prijswinnaars onder meer Paul Hindemith, György Ligeti en Alfred Schnittke.

Haar muziek is nu volop te verkrijgen op CD en Goebaidoelina is twee keer geëerd met de begeerde 'Koussevitzky International Recording Award'. Belangrijke opnamen zijn verschenen bij DG, Chandos, Philips, Sony Classical, BIS, en Berlin Classics labels.

Gubaidulina's muziek wordt gepubliceerd in Noord-Amerika door G. Schirmer, Inc.

Bron: www.schirmer.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.