muziekbus
Dit artikel is 02-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Smokey Robinson

Smokey Robinson (& the Miracles)

- William Robinson Jr. is een Amerikaanse muzikant, zanger-songwriter en producer, geboren 19 februari 1940, Detroit (Verenigde Staten), één van Motown's grootste talenten.
- The Miracles is een Amerikaanse 'Mo-town' popgroep uit Detroit, Michigan waarvan William "Smokey" Robinson van 1955 tot 1972 leadzanger was.

Smokey Robinson & The Miracles-The Tears Of A Clown

In 1955 richtten Smokey Robinson en Ronnie White samen met hun klasgenoten Pete Moore, Clarence Dawson en James Grice het doo-wop groepje The Five Chimes op. Nog geen half jaar later werden Dawson en Grice vervangen door de neven Emerson en Bobby Rogers en werd de groepsnaam veranderd in The Matadors. Toen Emerson Rogers in 1956 zijn militaire dienstplicht moest vervullen, verving zijn nicht Claudette Rogers hem. Zij was van 1959 tot 1986 getrouwd met Smokey Robinson.

In 1958 in Detroit kwam de groep in contact met Berry Gordy, die later de grote man achter Motown zou worden. Hij had het nummer Got a job geschreven, wat een reactie was op het nummer Get a job van The Silhouettes. Hij hield van de muziek van The Matadors en liet hen het nummer opnemen. De naam van de groep was inmiddels veranderd in The Miracles, omdat The Matadors te mannelijk klonk voor een groep waar ook een vrouw deel van uitmaakte. Got a job en de tweede single Money worden geen succes. In 1959 scoort de groep echter een klein hitje met Bad girl. Dat nummer haalt de 93ste plaats in de Billboard Hot 100.

Omdat de groep maar een heel laag bedrag aan royalty's kreeg, adviseerde Robinson Gordy een eigen platenmaatschappij te beginnen. Gordy richtte toen Talma Records op, wat later zou uitgroeien tot Motown. The Miracles was één van de eerste groepen die een contract kregen bij Talma. Hun eerste single Way over there flopte echter. Ook de drie daarop volgende singles worden geen succes. Eind 1960 werd dan de single Shop around uitgebracht, wat een grote hit werd voor The Miracles. In 1961 haalde de groep met dat nummer de 2e plaats in de Hot 100.
Dankzij het succes en de teksten die hij voor andere Motownartiesten schreeft, werd Robinson in datzelfde jaar vicevoorzitter van Motown.

Na Shop around volgende een lange rij hitsingles voor de groep. De bekendste daarvan waren You've really got a hold on me uit 1962 en Mickey's monkey uit 1963, die beide de achtste plaats in de hitlijst wisten te halen. Ook schreven de leden van Miracles, met in het bijzonder Smokey Robinson, veel nummer voor The Temptations, Mary Wells, Marvin Gaye (Tears of a Clown (1970)), The Marvelettes en Brenda Holloway. Met zijn My Guy / My Girl scoorden zowel Diana Ross and The Supremes als The Temptations een hit.

In 1964 verliet Claudette Rogers de groep. Zij en Robinson wilden graag een gezin stichten, maar door het vele toeren had ze al enkele miskramen gehad. Hoewel ze niet meer met de groep optrad en niet meer op foto's van de groep verscheen, bleef ze wel meezingen op de platen van de groep. Na Rogers' vertrek werd de groepsnaam veranderd in Smokey Robinson & the Miracles. Hoewel hun album Going to a go-go onder die naam verscheen, duurde het tot 1967 voordat hun singles onder de nieuwe naam verschenen. Hun grootste hits uit die periode waren I second that emotion (#4 in 1967) en Baby, baby don't cry (#8 in 1968).

Smokey Robinson & the Miracles
In 1969 was Smokey Robinson van plan de groep te verlaten om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden. Hij was inmiddels vader van een zoon en een dochter. Toen in 1970 de groep zijn eerste nummer 1-hit scoorde met The tears of a clown, besloot Robinson voorlopig toch maar de groep te blijven. The tears of a clown was in 1966 geschreven door Stevie Wonder en in 1967 op een album van Smokey Robinson & the Miracles verschenen. In het Verenigd Koninkrijk was het nummer bij gebrek aan nieuw materiaal van de groep uitgebracht en daar werd het een nummer 1-hit. Daarom werd het nummer in de Verenigde Staten ook uitgebracht.
Na The tears of a clown volgden nog enkele singles, maar het succes van hun nummer 1-hit werd niet meer geëvenaard.

In 1972 besloot Smokey Robinson alsnog de groep te verlaten, maar deze keer om een solocarrière te beginnen. In 1973 is Sweet Harmony zijn eerste solo-hit. In 1979 volgt de nummer 4-hit Cruisin' en in 1981 de nummer 2-hit Being with you.

Vanaf 1972 is ook Claudette Rogers, niet meer op de platen van The Miracles te horen. In 1986 scheidden Robinson en Rogers van elkaar.

De Groepsnaam Smokey Robinson & the Miracles werd in 1973 weer teruggedraaid naar The Miracles en de plaats van Robinson werd ingenomen door Billy Griffin. De groep scoorde nog vier Amerikaanse hits met als hoogtepunt in 1976 een nieuwe nummer 1-hit met Love machine part 1. In 1983 was er een eenmalige reünie met Smokey Robinson voor het 25-jarige bestaan van Motown. Na deze reünie stopte de groep in zijn geheel... Om dan in 1993 weer bijelkaar te komen. Ook kwam Claudette Rogers na een afwezigheid van meer dan 40 jaar weer terug bij de groep.

Smokey Robinson is van 1985 tot 1988 vice-president van Motown Records.

In 1986 scheidden Robinson en Rogers van elkaar. Hoewel Claudette Rogers in 1964 The Miracles verliet, is ze daarna nog wel te horen als zangeres op platen van The Miracles. Ze trad echter niet meer op poseerde niet meer samen met de groep voor foto's. Nadat in 1972 haar man Smokey Robinson uit de groep stapte, was zij ook niet meer betrokken bij The Miracles.

In 1987 wordt hij geïntroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Bob Dylan noemt hem; "America's greatest living poet".

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.