muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Smashing-Pumpkins

Smashing Pumpkins

The Smashing Pumpkins was een alternatieve rockgroep die zijn eerste single uitbracht in 1990. Met invloedrijke albums als Siamese Dream en Mellon Collie and the Infinite Sadness behoorde de groep tot de bekendste rockbands van de jaren negentig.

De groep bestond uit: Billy Corgan (zang/gitaar), D'Arcy Wretzky (bas), James Iha (gitaar/zang), Jimmy Chamberlin (drums)
Ook Melissa Auf Der Maur (bas), Matt Walker en Kenny Aronoff (drums) en Jonathan Melvoin en Dennis Flemion (keyboards) maakten korte tijd deel uit van de groep.

Corgan wordt vaak als het muzikale genie achter de groep gezien. Na het uiteenvallen van de band in 2000 vormde hij dan ook al snel een nieuwe band (Zwan) om vervolgens een solocarrière te beginnen. In juni 2005 kwam zijn eerste cd 'The Future Embrace' uit. James Iha maakte al een cd,'Let It Come Down', en speelt nu bij A Perfect Circle. Jimmy Chamberlin heeft nu zijn eigen groep, Jimmy Chamberlin Complex, die in 2005 zijn eerste cd uitbracht. D'Arcy Wretzky is opgepakt voor coke-bezit. In Juni 2005 wil Billy Corgan de band weer bij elkaar brengen. Op 20 april wordt officieel bekend gemaakt op hun website dat de groep bezig is met nieuwe nummers schrijven, die in de zomer worden opgenomen. Een nieuw album wordt begin 2007 verwacht.

Smashing Pumpkins treedt voor het eerst op in Nederland in 1991 op het Ein Abend in Wien festival in Rotterdam waar onder meer ook tijdgenoten Nirvana optraden. Een jaar later traden ze op op het Metropolis Festival. Zij vielen daar op door, naast het snoeiharde optreden, te spelen in bloemetjesjurken.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Smashing_Pumpkins

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.