kunstbus
Dit artikel is 28-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Slagwerkgroep Den Haag

Slagwerkgroep Den Haag bestaat uit vier tot zes musici, zo'n zeshonderd instrumenten en een repertoire dat bijna de gehele literatuur van westerse slagwerkcomposities tot heden beslaat. Slagwerkgroep Den Haag onderzoekt, ontwikkelt, speelt en werkt samen.

Sinds 1977 richt het ensemble -met inmiddels de derde generatie musici- zich op de ontwikkeling en vernieuwing van slagwerkmuziek, -repertoire en -instrumentarium. De programma's variëren van specialistische laboratoriumprojecten tot grootschalige internationale samenwerkings-verbanden, van jeugdprogramma's tot specifieke compositieopdrachten.

Als gespecialiseerd ensemble heeft Slagwerkgroep Den Haag inmiddels een toonaangevende positie weten op te bouwen in binnen- en buitenland. De veelheid aan projecten bracht het ensemble naar vrijwel alle landen van Europa, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Japan.

Groot of kleinschalig, te allen tijde blijft het bestaande repertoire een leidraad, van de eerste composities voor slagwerkensemble uit de eerste helft van de twintigste eeuw tot de grote slagwerksextetten van Iannis Xenakis.

In het verleden werkte SDH met componisten als Mauricio Kagel, John Cage, Karl-Heinz Stockhausen, Steve Reich en Theo Loevendie.

Daarnaast voert het ensemble een actief opdrachtenbeleid, hetgeen leidt tot vijf à tien nieuwe composities per jaar. Het gaat hierbij om componisten als Guo Wenjing, James Wood, Michael Gordon, Peter Adriaansz, Michel van der Aa, Yannis Kyriakides, Micha Hamel, Christopher Fox en Donnacha Dennehy. Ook de jongste lichting componisten wordt bij de repertoireontwikkeling van het ensemble betrokken. Regelmatig zijn er nieuwe instrumenten nodig voor een nieuwe compositie, welke door of voor het ensemble worden gebouwd.

De vaste bezetting van SDH wordt gevormd door: Marcel Andriessen, Martin Ansink, Fedor Teunisse, Niels Meliefste en Diego Espinosa.

Gastspelers als Claire Edwardes, Pepe Garcia, Elyssa Shalla, Lester Rodriguez of Juan Martinez vullen het ensemble regelmatig aan.

De artistieke leiding is verdeeld tussen Fedor Teunisse (ensembleleider) en Peter Adriaansz (artistiek curator en programma-adviseur).

Websites: www.slagwerkgroepdenhaag.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 7.