muziekbus
Dit artikel is 19-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Simon PrestonEngels organist, cimbalist en koorleider geboren Bournemouth 4 augustus 1938

Diane Bish & Simon Preston - Concert For Two Organs

Simon Preston was drie jaar lang koorknaap aan King's Colege in Cambridge, waar hij orgel studeerde bij Hugh McClean. Later studeerde Preston bij C.H. Trevor aan de Royal Academy of Music.
Toen er onverwacht een orgelbeurs vrij kwam aan King's College, meldde Preston zich hiervoor met succes aan. Hij kreeg hierdoor de gelegenheid nog vijf jaar aan King's Colege te studeren, waarbij hij zijn studie bij Trevor voortzette en ook met Sir David Willcocks werkte.

Preston's opnamecarrière begon met een opname van de muziek van Orlando Gibbons. Ook is hij beroemd om zijn meesterlijke uitvoeringen van werken van Messiaen en heeft hier hooggewaardeerde opnamen van gemaakt.

Van 1962 tot 1967 was Preston tweede organist aan de Westminster Abbey. Hierna gaf hij recitals door heel Europa en Noord-Amerika.

In 1970 werd Preston organist en muziekdocent aan Christ Church Oxford, waar zijn werk met het koor zeer veel lof oogstte. Met dit koor maakte hij talrijke opnamen van muziek van Lassus, Byrd, Händel, Vivaldi en missen van Haydn met de Academy of Ancient Music, zowel als een succesvolle opname van muziek van William Walton.

In 1981 werd Simon Preston benoemd tot organist en Koorleider aan de Westminster Abbey, waar zijn werk met het koor wederom veel lof oogstte. Het Westminster Abbey Koor maakte onder zijn directie verscheidene opnamen voor Deutsche Grammophon van muziek van onder meer Händel, Palestrina en Allegri. Bovendien dirigeerde hij de muziek tijdens het koninklijke huwelijk van prins Andrew en Sarah Ferguson in 1986 en was hij verantwoordelijk voor de compositie van veel van Salieri's muziek in de film Amadeus.

Sinds 1987, na zijn ontslag aan Westminster Abbey, zet Preston zijn carrière voort als organist en dirigent en maakt vele tournees door Noord-Amerika, Het Verre Oosten, Australië en Zuid-Afrika. Zijn opnamen voor Deutsche Grammophon in deze tijd bestaan uit onder meer de complete orgelwerken van Bach, de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns met het Berliner Philharmoniker, het Francis Poulenc Concerto met het Boston Symphony en de Orgelsymfonie van Copland met het St. Louis Symphony Orchestra.

Hij dirigeerde Händel's Belshazzar op het Three Choirs Festival in Engeland, gevolgd door Walton's Belshazzar's Feast in St. Paul, Minnesota en Händel's Alexander's Feast in Leipzig. Preston is artistiek directeur voor het Calgary International Organ Festival.

Preston componeerde ook werken voor orgel, waarvan de bekendste waarschijnlijk zijn Alleluyas is, geschreven in de stijl van Olivier Messiaen.

website: www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.