muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Simon Mayr

Johann Simon Mayr

Johann(es) Simon (Giovanni Simone) Mayr (geb. 14.6.1763 in Mendorf/Beieren, gest. 2.12.1845 in Bergamo), Italiaans componist van Duitse afkomst.

Na een eerste muzikale opleiding aan het jezuïetencollege in Ingolstadt ging Simon Mayr naar Bergamo en Venetië, om zijn kennis te vergroten bij o.a. F.G. Bertoni. In 1802 werd hij kapelmeester van de S. Maria Maggiore in Bergamo. Drie jaar later werd hij docent in de compositieleer aan het daar pas opgerichte muziekinstituut. Simon Mayr die o.a. Gaetano Donizetti als student had schreef reeds tot 1824 meer dan 70 opera's. Verder componeerde hij 8 oratoriums, ca 50 cantates, missen, vespers, psalmen, motetten, een requiem en een passie. Verder werkte hij als muziekschrijver.

Johann Simon Mayr was de grondlegger van de negentiende-eeuwse serieuze Italiaanse opera. Deze van geboorte Duitse componist bracht, evenals vóór hem Hasse, het grootste deel van zijn leven in Italië door. Zijn werk leidde tot een algemene acceptatie van veel van de veranderingen die Jommelli een generatie eerder had gepropageerd.
In die dagen, toen Italië wel nog het buitenland van begaafde componisten voorzag, maar er zelf geen voor zich behield, had een Duitser daar vrij spel. Johann Simon Mayr gaf ca 1800 in de Italiaanse operawereld de toon aan en had tenminste de verdienste, dat hij de aanwinsten der grote Weense klassieken op instrumentaal gebied aan het Italiaanse opera-orkest ten goede deed komen. Helaas toonde hij daarbij een voor die tijd ongewone voorliefde voor grove effecten met koperblazers, die lange tijd schadelijk hebben nagewerkt in de opera's van Bellini, Donizetti en de jonge Verdi. Zijn voorliefde voor het combineren van een of meer solostemmen met koor maakte echter eveneens school en daaraan zijn een aantal van de fraaiste stukken der romantische operacomponisten te danken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.