kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Simon Fuller

Simon Fuller is een Britse muziek- en televisieproducer, die het bekendst is als de manager van de Spice Girls en als één van de bedenkers van het Britse Pop Idol en de afleidingen daarvan, zoals American Idol en het Nederlandse Idols.

Fuller is momenteel de chef executive van 19 Entertainment Limited, dat in 1985 werd opgericht. Voor de oprichting van 19 Entertainment, werkte Fuller als uitgever bij Chrysalis Music en als A&R-manager (Chrysalis Records). In het midden van de jaren '80 ontdekte hij Paul Hardcastle en zorgde hij ervoor dat zijn Vietnam-lied "19" op de eerste plaats kwam. Na het succes daarvan, besloot hij dat zijn managementbedrijf 19 Entertainment zou gaan heten. Hij was tevens manager van Annie Lennox, één van de leden van de popgroep Eurythmics.

Fuller was niet de bedenker van de Spice Girls, maar hij zorgde wel voor hun succes. De 'PR koning' (zoals hij 'liefkozend' door de Britse media genoemd werd) bemoeide zich in de jaren '90 ook met de sportwereld, waar hij voetballer Steve McManaman naar Real Madrid begeleidde en later ook manager werd van de superster David Beckham. De voetballer trad, onder grote belangstelling van de media, in het huwelijk met één van de Spice Girls - Victoria Adams. De Spice Girls haalden, onder Fuller, veel successen in de hitlijst, ondanks de grote dominantie van Fuller's management. De situatie verslechterde echter, waardoor Fuller met de groep brak.

Fuller hielp niet veel later de solocarrières van voormalige Spice Girls Emma Bunton en Victoria Beckham van de grond te laten komen. Fuller deed later een tweede poging tot het formeren van de tweede Spice Girls: 21st Century Girls; deze groep behaalde echter niet het beoogde succes.

Fuller bleef echter geloven in zijn visie en besloot een gemengde popgroep te creëren. De geschiedenis leerde hem dat hij krachtiger management moest uitoefenen om opstanden te voorkomen. Bij het creëren van zijn volgende project - S Club 7 - was hij zowel manager als bedenker. Hierdoor wist hij zeker dat hij controle over de situatie zou houden.

Na het succes van de S Club, kwam hij met mede-bedenker Simon Cowell met een van de belangrijkste televisieprogramma's sinds 2000: Idols. Door het maken van zorgvuldige contracten streek hij rechten op van het succes van de winnende kandidaten aan zijn shows. Veel van de artiesten die succes behaalden door zijn shows, zoals Kelly Clarkson, Will Young en Kurt Nilsen, zijn aangesloten bij Fuller's 19 Management.

In maart 2005 verkocht Fuller zijn bedrijf, 19 Management, voor $192 miljoen aan Robert Sillerman's CKX Inc.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Fuller


Pageviews vandaag: 7.