kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sigfrid Karg-Elert

Sigfrid Karg- Elert

Sigfrid Karg-Elert geboren Oberdorf am Neckar 21-11-1877, gestorven Leipzig 9-4-1933
Duits componist

Sigfrid Karg-Elert was een componist van vooral koorliederen, kamermuziek en composities voor piano, orgel en harmonium.
Zijn vader stierf in 1889 en een rijke weldoener gaf de familie een piano. Bruno Röthig, cantor van de Johanniskirche, gaf Sigfried piano lessen. Karg-Elert begon zijn eerste werken te componeren zonder enige theoretische opleiding. Hij schreef geestelijke werken voor koor, motetten en een Kerst Cantata, waarmee hij zoveel indruk maakte op Röthig dat deze een deel van Karg-Elert's koorwerken op het programma zette.

Op zijn veertiende jaar, toen hij nog op school zat, stortte hij zich op het componeren en leerde hij fluit, hobo en klarinet spelen. Omdat hij het slecht deed op school mocht hij geen pianolessen nemen. Hij verliet school op zijn zestiende en besloot voor zichzelf te zorgen. Hij liep naar Markranstädt, waar hij drie jaar verbleef en zich naast zijn baantje begon te verdiepen in verschillende literatuur, over onder meer filosofie, natuurwetenschappen en muziektheorie.

Vervolgens vertrok hij naar Magdeburg, waar hij de kost verdiende als hobo, klarinet en hoornspeler. Hij keerde terug naar Leipzig waar hij de kost verdiende als orkestmusicus en barpianist. Hij studeerde aan het conservatorium van Leipzig orgel bij Homeyer, de Gewandhaus organist; piano bij Wendling; en muziektheorie bij Salomon Jadassohn en Carl Reinecke. Daarna studeerde hij compositie bij Robert Teichmüller. In 1904 begon hij aan een intensieve studie van Kunstharmonium, wat zijn favoriete instrument werd om voor te componeren.

In 1919 werd Karg-Elert benoemd tot compositie- , theorie- en pianoleraar, aan het conservatorium van Leipzig.

Zijn compositorisch werk was stilistisch gelieerd aan de componisten Anton Webern en Arnold Schönberg, maar beïnvloed door Johannes Brahms, Cesar Franck, Aleksandr Scriabin en Claude Debussy. Na een artistieke crisis, sloeg hij een andere richting in. Hij distantieerde zich meer en meer van het radicale linkse kamp van muziekcompositie, ten gunste van het Impressionisme, de late Romanticisten en de Neo-Classisisten .

In mei 1930 nam Karg-Elert als eregast deel aan een tiendaags festival, dat de "Londoner Organ Music Society" ter ere van hem gaf in Engeland. Hij werd in het voorjaar van 1932 gevraagd op te treden in de VS. Hij werd op dat moment al geplaagd door ziekte. Hij hoopte op het succes dat hem in Duitsland niet ten deel was gevallen. De "Nicht-Organist" Karg-Elert, kon echter de hoge verwachtingen van van het Amerikaanse publiek niet waarmaken, zodat de toernee zich tot een fiasco ontwikkelde. Het Amerikaanse publiek was gewend aan de Europese standaard van een Marcel Dupré, Louis Vierne of Marco Enrico Bossi.

Karg Elert kwam ernstig ziek naar Duitsland terug en overleed op 9 april 1933 te Leipzig.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.