muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Siegfried Wagner

Siegfried Wagner

Duits dirigent, operaregisseur en componist, Triebschen (bij Luzern) 6.6.1869 - Bayreuth 4.8.1930

Siegfried Wagner was de enige zoon van Cosima en Richard Wagner. Zijn geboorte inspireerde Richard Wagner tot diens schoonste gelegenheidscompositie, Siegfriedidyll (1870).

Siegfried Wagner zwalkte lang tussen architectuur en muziek. Hij studeerde in Berlijn architectuur terwijl hij ondertussen muziek studeerde bij Humperdinck. Uiteindelijk koos hij voor de muziek en maakte als dirigent een snelle carrière. Hij werd vanaf 1894 - eerst assistent, twee jaar later tweede dirigent en regisseur - verbonden aan het Festspielhaus te Bayreuth.

Vanaf 1909 had hij de leiding over het Festspielhaus te Bayreuth. Diens zoons Wieland en Wolfgang Wagner waren eveneens nauw bij Bayreuth betrokken, in het bijzonder sinds de heropening na de oorlog in 1951. Tot 1965 werkten zij beiden aan de ensceneringen (Wolfgang ook decorontwerpen) en regisseerden zij, waarbij vooral Wielands visie stof deed opwaaien door zijn lichtregie en zijn pogingen de psychologische ontwikkelingen in de enscenering aanschouwelijk te maken, onder invloed van Jungs dieptepsychologie. Zijn vrouw Winifred Wagner-Williams leidde de Festspiele van 1930-45.

Voor de kennis van Wagners leven en denken is in het bijzonder zijn autobiografie Mein Leben (1870) van belang, in een sterk gewijzigde vorm gepubliceerd door Cosima Wagner, die een grote rol speelde in de Wagner-cultus.

Siegfried Wagner (1869-1930), zoon van Richard Wagner, schreef in zijn leven het dubbele aantal operawerken van zijn vader. Door allerlei bemoeiingen van de familie Wagner kenden deze werken maar een erg kort leven. Dat vele van zijn opera's sinds enkele jaren terug aan de oppervlakte verschijnen, is praktisch uitsluitend te danken aan de onaflatende inspanningen van Professor Peter P. Pachl: Der Bärenhäuter (1898), Herzog Wildfang (1901), Der Kobold (1903), Bruder Lustig (1905), Sternengebot (1907), Banadietrich (1909), Schwarzschwanenreich (1911), Sonnenflammen (1913), Der Heidenkönig (1914), Der Friedensengel (1915), An allem ist Hütchen Schuld (1916), Der Schmied von Marienburg (1920).

Naast opera's schreef hij orkestwerken en kamermuziek.

De muziek van Siegfried Wagner klinkt steeds mooi, laat romantisch en is uiterst genietbaar. De plot van zijn werken is vaak sprookjesachtig, maar wat aan de ingewikkelde kant, zodat de toehoorder aardig wat problemen kan ondervinden om het te kunnen volgen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.