muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache geb. 28-6-1912 in Roman, gest. 14-8-1996 in Parijs
Roemeens dirigent en componist

Sergiu Celibidache studeerde aan de Universiteit van Boekarest filosofie en wiskunde.

In 1936 zette hij zijn studie in Berlijn voort, waar hij zich, naast zijn filosofie- en wiskundecolleges nu ook meer bezighield met de muziekwetenschap en de praktische muziekuitoefening. Hij volgde o.a. bij H. Distler, W. Gmeindl, F. Stein en K. Thomas cursussen in compositie, contrapunt en dirigeren.

In 1946 werd Celibidache door het Berliner Philharmoniker tot tijdelijk dirigent benoemd, omdat de chef-dirigent van het orkest, Wilhelm Furtwängler, tot aan zijn denazificatie een dirigeerverbod opgelegd was. In 1948 maakte hij met Furtwängler en het Berliner Philharmoniker een concertreis door de Verenigde-Staten.

Na de terugkeer van Furtwängler in 1952 was Celibidache actief als gastdirigent bij verschillende beroemde orkesten overal ter wereld. Toen Furtwängler de chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker in 1954 stierf, hoopte Celibidache om tot diens opvolger gekozen te worden.
Des te groter was de teleurstelling toen men de voorkeur gaf aan Herbert von Karajan.

In 1961 kreeg Celibidache, die bekend was om zijn onberekenbare woedeuitbarstingen en zeer lange repetities, de leiding van het Zweedse radio-symfonieorkest in Stockholm.

Van 1972 tot 1979 werkte hij als vast dirigent van het Stuttgarter radio-symfonieorkest en bekleedde in de jaren 1973 tot 1975 tegelijkertijd de post van eerste vaste gastdirigent van het Franse Orchestre National.

Vanaf 1979 was hij chefdirigent van de Münchner Philharmoniker, die onder zijn leiding tot een van de meest gerenommeerde orkesten van de wereld uitgroeide.

Celibidache dirigeerde in principe zonder partituur en weerde zich tegen elke vorm van conservering van muziek waardoor er ook maar heel weinig platenproducties van hem bestaan.

Sergiu Celibidache componeerde o.a. 4 symfonieën en een pianoconcert.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.