muziekbus
Dit artikel is 08-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sergej Prokofjev

Sergej Sergejevitsj Prokofjev (23 april 1891 op het landgoed Sonzovka/Jekaterinoslav, 5 maart 1953 in Moskou), Russische componist en pianist, schreef o.a. de bekende werken Peter en de Wolf (1936) een Symfonisch sprookje en het Ballet Romeo en Julia (1938)

Naamsvarianten: Sergei Prokofiev, Sergei Prokofiew, Prokofiev, Sergej Prokowjew, Sergej Prokofjef

Prokofjev kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Les in compositie kreeg hij in de jaren 1902 en 1903 van de Russische componist Reinhold Glière, voordat hij in 1904 student werd aan het conservatorium van St.-Petersburg. Daar bleef Prokofiev tien jaar lang. Hij volgde compositiecursussen bij Anatol Ljadov, Nikolai Rimski-Korsakov en Wihtol en kreeg pianolessen van Annette Jessipova. Nikolai Tsjerepnin bracht hem het dirigeren bij.

Vanaf 1908 was Prokofjev voornamelijk werkzaam als pianist en componist en behaalde op beide gebieden grote successen. Na de Russische oktoberrevolutie verliet hij Rusland, woonde eerst een tijdlang in Japan en vanaf 1920 beurtelings in de Verenigde Staten en Europa, waar hij zich bij voorkeur in Parijs ophield.

In 1933 keerde Sergei Prokofiev uit heimwee naar Rusland terug. Aanvankelijk werd hij geestdriftig ontvangen, maar in 1948 beschuldigde de communistische partij hem van "decadent formalisme". Hij stierf op 5 maart 1953, dezelfde dag als Stalin.

In zijn autobiografische schets uit 1941 geeft de componist zelf de vier hoofdlijnen van zijn muzikale persoonlijkheid aan: zijn klassieke geaardheid, zijn individuele harmonische taal, zijn motorische gevoel en zijn lyrische "snaar".

Zijn klassiek facet blijkt onder meer uit zijn voorkeur voor klassieke vormen ("Klassieke symfonie").
Zijn vooruitstrevende harmoniek leidt tot soms onverwachtse modulaties en groteske wendingen; hij zoekt graag dissonanten zonder het tonale te verlaten.
Zijn hamerende Tocata (opus 11) is een mooi voorbeeld van zijn stuwende motoriek.
Prokofjev's lyrisme tenslotte uit zich in brede melodische stromen die echter nooit in sentimentalisme ontaarden. Hij heeft nooit zeer consequent één lijn gevolgd. Onbekommerd en grillig sprong hij van de ene stijl op de andere.


Prokofiev schreef onder andere acht opera's, zeven balletten, 7 symfonieën, andere orkestwerken, kamer-, pianomuziek, waaronder 5 pianoconcerten en ook zangmuziek.
Opera's: De liefde voor de drie sinaasappelen (1921); De Speler (1926); Oorlog en Vrede (1944).
Orkestwerken: Symfonie No. 1 (1925); Symfonie No. 5 (1944); Pianoconcerto No. 3 in C (1917); Suite uit Luitenant Kijé (1934).
Ballet: Romeo en Julia (1938).
Symfonisch sprookje: Peter en de Wolf (1936).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.