muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Serge Verstockt

Champdaction VODER, compositie van Serge Verstockt, met installatie van architect Werner Van dermeerschSerge Verstockt geboren Brasschaat 28 februari 1957
Belgisch componist

Serge Verstockt met de kunstwereld vertrouwd doordat zijn beide ouders beeldende kunstenaars zijn. Zijn vader, Mark Verstockt, geldt in de beeldende kunst als pionier van een hedendaagse vorm van het constructivisme. Al snel voelt ook Serge Verstockt zich aangetrokken tot de kunst. Hierbij kiest hij echter niet voor de beeldende kunsten, zoals zijn ouders, maar voor de muziek. Na een eerste verkenningstocht, waarbij hij vooral als autodidact te werk gaat, krijgt hij zijn eerste muzieklessen op orgel.

Op 15-jarige leeftijd gaat Verstockt naar de muziekschool om pianoles te volgen. Na zijn humaniora gaat Serge Verstockt naar het Conservatorium van Brussel waar hij notenleer en geluidstechniek studeert. In deze periode neemt hij ook lessen beeld en geluidsmontage aan het RITS. Toen hij 18 jaar was is Serge Verstockt naast orgel en piano ook klarinet gaan spelen. Na zijn studies in het Brussels conservatorium volgt hij hiervoor les aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen bij Walter Boeykens. Hij behaalde hier zijn eerste prijs voor notenleer en klarinet. Aan de SEM-studio (Studio voor Experimentele Muziek) van Joris Delaet kwam hij in contact met de elektronische klankmanipulatie.

Van 1983 tot 1985 studeerde hij aan het 'Instituut voor Sonologie' te Utrecht bij Gottfried Michael Koenig. Koenig is een pionier op het vlak van de computerondersteunde compositie. Hij wijdt Serge Verstockt in in de formele compositiepraktijk en toont hem de mogelijkheden van de informatica. Deze elementen zullen voor heel zijn oeuvre van belang zijn. Verstockt wordt een sterke verdediger van de computerondersteunde compositie.

In 1985 organiseerde hij onder meer de "Elektronische Muziekdagen Antwerpen". Verstockt was als docent verbonden aan het conservatorium van Arnhem.

Ook op uitvoerend vlak is Verstockt actief. Hij heeft concerten gegeven van hedendaagse muziek, zowel instrumentaal als elektronisch, o.a. met het SEM-ensemble.

In Belgiƫ bestond op dat moment een groot tekort aan professionele ensembles die de hedendaagse muziek wilden uitvoeren. Om hieraan tegemoet te komen richtte hij in 1988 het ensemble Champ d'Action op. In 1997 trok hij zich echter officieel terug als artistiek directeur. Er is nog wel een intense samenwerking op artistiek vlak.

Verstockt kreeg compositieopdrachten van "Antwerpen, Stad aan de stroom", "Ipem", "de Singel", "Antwerpen 93" en "November Music". Van 1997 tot 1999 was Verstockt "junior fellow" van de KBC-leerstoel Nieuwe Muziek (musicologie, K.U.Leuven).

Bron: www.muziekcentrum.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.