muziekbus
Dit artikel is 31-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Selim PalmgrenFins componist en pianist, geboren Pori 16 februari 1878, gestorven Helsinki 1951

Selim Palmgren studeerde van 1895 tot 1899 aan het conservatorium in Helsinki. Daarna reisde hij op zijn twintigste jaar naar Berlijn om te studeren bij Conrad Ansorge (een leerling van Liszt) en naar Weimar, waar hij masterclasses volgde bij Ferrucio Busoni.

Palmgren, concertstudie En Route Pasquale, gespeeld door Pasquale Iannone piano

In 1904 ging Palmgren's eerste pianoconcert in première met hemzelf als uitvoerder en het werd een enorm succes, wat hem verzekerde van een succesvolle carrière. Van 1909 tot 1912 leidde Palmgren het Symfonieorkest van het muziekgezelschap in Turku en werkte vervolgens als componist en pianist.

In 1910 ging zijn opera Daniel Hjort in première.

Tijdens zijn leven werden zijn composities en uitvoeringen over het algemeen met gejuich begroet, wat gedeeltelijk te maken had met feit dat hij getrouwd was met de internationaal befaamde sopraan Maikki Järnefelt, met wie hij ook in het buitenland optrad. Na de dood van zijn eerste vrouw in 1929 trouwde Palmgren met diens leerling de sopraan Minna Talwik.

Tijdens een concerttournee in de Verenigde Staten werd Palmgren een leerstoel compositie aangeboden aan de Eastman School of Music in Rochester New York. Hij vervulde deze post, eerder aangeboden aan Sibelius, die hem weigerde, van 1921 tot 1926.

Vanaf 1927 was Palmgren docent piano en compositie aan het conservatorium van Helsinki, de latere Sibelius Academie. Vanaf 1939 was hij professor compositie aan de Sibelius Academie, waar onder meer Joonas Kokkonen een van zijn leerlingen was.

Voorts had Palmgren verscheidene leidende functies in instituten van het Finse muziekleven en werkte hij eveneens als muziekcriticus.

Palmgren's belangrijkste werken zijn, net als die van Crusell (1775-1838) voor hem, zijn concerten. Zijn vijf pianoconcerten behoren tot een van de beste Finse series in het genre. Evenals Crusell, was Palmgren een befaamd uitvoerder, die zijn werken componeerde voor eigen gebruik, waarbij hij altijd zelf de solo partijen speelde tijdens de eerste uitvoeringen van al zijn pianoconcerten behalve het vijfde.
Palmgren's overige belangrijke werken bestaan vooral uit zo'n 300 stukken voor de piano (Karakter werken, Etudes, Preludes en een Sonata) en zijn enige opera op eigen libretto Daniel Hjort.

Als componist was Palmgren stevig geworteld in de laat romantische traditie, maar hij was ook de eerste Finse componist die gebruik maakte van impressionistische elementen. De partituur voor de piano maakt altijd volledig gebruik van het karakteristieke potentieel van et instrument. Palmgren breidde niet de wijze van expressie uit die de pianist tot beschikking stond. Zijn vijf pianoconcerten, die tijdens zijn leven zeer populair waren, zijn zwaar romantische werken in de stijl van Liszt en Rachmaninov.
Palmgren was een vaardig componist, die melodieuze en aantrekkelijke, hoewel niet altijd erg individuele en innovatieve muziek schreef. Ondanks al zijn vaardigheid, heeft zijn gebrek aan individualisme sinds zijn dood een gestadig afnemen van zijn populariteit veroorzaakt.

Voorts componeerde hij nog kamermuziek, liederen, balletten en koorwerken.

websites: pianosociety.com, www.fimic.fi


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.