muziekbus
Dit artikel is 23-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Seiji OzawaJapans dirigent, geboren 1 september 1935 in Hoten (Mansjoerije),

Seiji Ozawa gaat - eigenlijk met de bedoeling pianist te worden - studeren aan het Toho College in Tokio. Een sportongeluk aan zijn vinger tijdens een rugbywedstrijd in 1950 maakt echter een einde aan de virtuoze loopbaan van de Japanner. Zijn muziekleraar Hideo Saito nam hem mee naar een uitvoering van Beethoven's Symfonie No. 5 en Ozawa besluit dat hij dirigent wil worden. Ozawa richt zich vervolgens op het componeren en op het dirigeren en voltooit zijn studies met eerste prijzen in compositie en directie.

Seiji Ozawa - Saito-Kinen K136

In 1959 wint Ozawa de eerste prijs bij een Internationale Wedstrijd voor Orkest dirigenten die gehouden werd in Besançon in Frankrijk. Charles Munch, muzikaal leider van het Boston Symphony Orchestra, nodigt hem vervolgens uit om te komen studeren aan het Tanglewood Music Center, waar Ozawa in 1960 de Koussevitzky Prijs voor uitzonderlijk student dirigent wint.

Hij wordt zowel door Charles Münch als door Herbert von Karajan intensief gesteund.

Terwijl Ozawa met Herbert von karajan in Berlijn werkt, wordt hij opgemerkt door Leonard Bernstein. In 1961 en 1962 is hij assistent van Leonard Bernstein bij het New York Philharmonic Orchestra. In januari 1962 maakt hij zijn professionele concertdebuut in Noord-Amerika.

In 1963 wordt Ozawa gekozen tot de muzikale directeur van het Nissei-theater in Tokio en vervult vanaf 1964 vier jaar lang dezelfde functie bij het Ravinia-Festival in Chicago. Bovendien heeft hij dezelfde functie ook nog tussen 1965 en 1969 bij het Toronto Symphony Orchestra.

Ozawa dirigeert in 1964 voor het eerst aan Tanglewood en verschijnt voor het eerst met het orkest in 1968 in de Symphony Hall. In 1970 krijgt Ozawa de aristieke leiding van het Tanglewood Festival en de muzikale leiding van het San Francisco Symphony Orchestra. Hij heeft deze laatste functie zes jaar lang uitgeoefend.

Seiji Ozawa, die o.a. gastdirigent was aan de Metropolitan Opera, de opera van Parijs, aan de Covent Garden en aan de Scala in Milaan, is sinds 1973 de eerste dirigent van het Boston Symphony Orchestra. Een functie die hij 29 jaar vervult.

Lange tijd beschouwde men hem als de mogelijke opvolger van Herbert von Karajan bij de Berliner Philharmoniker. Men koos echer uiteindelijk voor Claudio Abbado.

In 1992 richt Ozawa het Saito Kinen Orkest op, genoemd naar zijn muziekleraar, dat nu een internationaal gerenommeerd orkest is.

Sinds 2002 is Ozawa muzikaal leider van de Weense Staatsopera.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.