muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Scott Joplin

Scott Joplin geboren Texas 1867? 1868, gestorven New York 1-4-1917
Amerikaans pianist en componist van ragtimes

Scott Joplin, de "King of Ragtime" music, verhuisde met zijn familie naar Texarkana, toen hij ongeveer 7 jaar oud was.

Zelfs op deze jonge leeftijd vertoonde hij al een buitengewoon talent voor muziek. Zijn moeder was schoonmaakster bij de blanken, zodat hij in de huizen van de blanken op de piano kon spelen.

Op zijn elfde jaar kreeg hij les van Julius Weiss (van Duitse afkomst), die Joplin de fijne kneepjes van harmonie en stijl leerde, en de nadruk legde op Europese kunstvormen, waaronder opera. De invloed van deze leraar was waarschijnlijk de grondslag voor Joplin's verlangen erkend te worden als klassiek componist.

In de jaren 1880, woonde de tiener Joplin enige tijd in Sedalia en zat op Lincoln High School in de zwarte buurt, ten noorden van de spoorlijn. Er zijn onbevestigde anekdotes die verhalen dat Joplin in de tachtiger jaren een muzikale carrière startte en naar St. Louis reisde het centrum van de ragtime.

Het eerste opgetekende feit over Joplin's muzikale carrière was in de zomer van 1891, toen de kranten vermelden dat hij terug was in Texarkana en werkte met een minstreel troep. In 1893 was hij in Chicago waar hij een band leidde en de kornet bespeelde.

Joplin keerde terug naar Sedalia, waar hij zich vestigde en eerste kornet ging spelen in de Queen City Cornet Band, een lokaal zwart ensemble. Hij speelde hier slechts een jaar bij en vormde toen zijn eigen band waarmee ze optraden bij dansen en andere evenementen. Hoewel Sedalia zijn thuisbasis werd, bleef hij als rondreizend muzikant werken.

In 1895, reisde hij naar Syracuse, New York met zijn Texas Medley Quartette, een zanggroep. Hier werden zijn eerste twee songs gepubliceerd, Please Say You Will en A Picture of Her Face.

Als hij niet op reis was, werkte hij in Sedalia als pianist, bij verschillende gebeurtenissen en op verschillende plaatsen, waaronder de twee clubs voor zwarte mannen, de Maple Leaf club en Black 400 club (beide opgericht in 1898). Ook gaf hij les aan verscheidene lokale jonge musici, waaronder Scott Hayden en Arthur Marshall, met wie hij later samenwerkte in het maken van rags.

Hij ging waarschijnlijk in 1896 muziek studeren aan het George R. Smith College in Sedalia, een instituut voor African Americans gesticht door de Methodistische Kerk op land gedoneerd door de dochters van de stichter van de stad. Aangezien de archieven van het college vernietigd werden in een brand in 1925 is er geen bewijs van de draagwijdte van Joplin's studie, Verhalen vertellen dat hij tot het eind van 1890 nog steeds niet de gehele muzieknotatie onder de knie had.

In 1896 publiceerde Joplin 2 marsen en een wals. Laat in 1898 probeerde hij twee piano rags te publiceren, maar slaagde er slecht in Original Rags te publiceren. Hierbij moest hij de credits delen met een staf arrangeur, Charles N. Daniels, die soms zelfs in krantenadvertenties als componist werd genoemd.

In augustus 1899 publiceerde hij met de uitgever John Stark The Maple Leaf Rag, wat de grootste en beroemdste piano rag werd. Het contract met de uitgever hield in dat hij 1 cent royalties zou ontvangen voor iedere verkoop, een voorwaarde die ervoor zorgde dat Joplin voor de rest van zijn leven een klein maar regelmatig inkomen had.

Vlak daarna componeerde hij The Ragtime Dance, een werk voor dansers en een zingende verteller. Een soort volks-ballet, waarin de manier van dansen in de Black 400 en de Maple Leaf club geïllustreerd werd. Het werd pas in 1902 gepubliceerd, maar werd op 24 november 1899 uitgevoerd in de Black 400 club door een groep jonge Sedalianen.

Joplin published one more rag while in Sedalia, Swipesy, a collaboration with his student Arthur Marshall. He then moved, in 1901, to St. Louis with his new wife, Belle, the widow of Scott Hayden's older brother.

Joplin publiceerde nog een rag terwijl hij in Sedalia was, Swipesy, een samenwerking met zijn student Arthur Marshall. Daarna verhuisde hij in 1901 naar St. Louis met zijn vrouw Belle.

Een aantal jaren later publiceerde Joplin The Entertainer, ook een bekende Joplin compositie. De daaropvolgende vijftien jaar bleef hij toevoegen aan zijn al indrukwekkende repertoire, dat uiteindelijk resulteerde in zo'n zestig composities.

In 1911 verhuisde Joplin naar New York City, waar hij zijn energie wijdde aan de productie van zijn opera Treemonisha, de eerste grote opera gecomponeerd door een African-American. Het verhaal van de opera, geschreven door Joplin, speelt zich af in een landelijke zwarte gemeenschap in Arkansas, niet ver van Texarkana. De opera is gedeeltelijk een eerbetoon aan zijn moeder, in de manier waarop Treemonisha haar opleiding verkrijgt, en aan Freddie Alexander (zijn tweede vrouw, die op 20 jarige leeftijd tien weken na hun huwelijk stierf), omdat de zich afspeelt in september 1884, de maand en het jaar van Freddie's geboorte.
Het verhaal van de opera vertelt over hoe Treemonisha, het enige gestudeerde lid van haar gemeenschap, leidt haar stadsgenoten uit de afhankelijkheid van owetendheid en bijgeloof. Het verhaal is een allegorie van hoe Joplin de problemen van de African-American gemeenschap in zijn tijd zag, de mening propagerend dat raciale gelijkheid zou ontstaan door opleiding.

Een redacteur van de American Musician and Art Journal, een belangrijk muziek magazine, kreeg de partituur van Joplin en publiceerde een lange recensie waarin hij zei dat meest Amerikaanse opera ooit geschreven was. Ondanks deze positieve recensie lukte het Joplin nooit een volledige uitvoering van de opera tot stand te brengen.

Nadat Joplin's gezondheid steeds verder verslechterd door de syfilus die hij een paar jaar eerder had opgelopen, stierf Joplin op 1 april 1917 in het Manhattan State Hospital.

Hoewel Joplin's muziek populair was en hij tijdens zijn leven bescheiden royalties ontving, kreeg hij geen erkenning als serieus componist, die kwam pas meer dan vijftig jaar na zijn dood. In 1973 verscheen zijn muziek in de film 'The Sting', die een Academy Award won voor zijn filmmuziek. Drie jaar later, in 1976 won Joplin's opera Treemonisha de begeerde Pullitzer Prize

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.