muziekbus
Dit artikel is 07-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Scapino-Ballet

Scapino Ballet Rotterdam is het moderne, eigentijdse stadsdansgezelschap van Rotterdam en naast vaste bespeler van de Rotterdamse Schouwburg, het eerste reisgezelschap van Nederland.

Scapino is opgericht in 1945 door mevrouw Hans Snoek, die zich tot taak had gesteld de danskunst bij de jeugd te introduceren. Het gezelschap heeft zich ontwikkeld tot een van de trendsetters van dans in Nederland en Europa, eerst onder de artistieke leiding van Armando Navarro die opgevolgd werd door Nils Christe.

Choreograaf Ed Wubbe, sinds 1992 artistiek directeur van het gezelschap, creƫerde het meeste werk van het huidige repertoire. Onder zijn artistieke leiding heeft het gezelschap sinds 1993 een geheel nieuw repertoire opgebouwd.
Vanaf seizoen 2001-2002 is Nanine Linning huischorograaf bij Scapino Ballet Rotterdam.

Ed Wubbe richt zich met zijn artistieke beleid op het uitbrengen van avondvullende en thematische dansproducties. Wubbes voorkeur gaat uit naar producties waar speciaal compositie-opdrachten voor worden gegeven en/of die live begeleid worden.

In hartje Rotterdam, op steenworp afstand van de Rotterdamse Schouwburg, zijn de studio's gevestigd. Daar worden de producties gecreƫerd en ingestudeerd. Vanuit daar reizen de dansers naar de theaters in heel Nederland.

Scapino geeft gemiddeld 100 voorstellingen per jaar.

Websites: www.scapinoballet.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.