muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Saverio Mercadante

Giuseppe Saverio Raffaele Mercadante (gedoopt op 17.9.1795 in Altamura, gest. 17.12.1870 in Napels), Italiaans componist.

Saverio Mercadante kreeg zijn muzikale opleiding bij Giacomo Tritto, Giovanni Furno en vanaf 1816 bij Nicola Antonio Zingarelli in Napels. Vanaf 1833 was hij domkapelmeester in Novara, voor hij vanaf 1839 dezelfde functie in Linciano uitoefende.

Mercadante nam met zijn Giuramento reeds in 1837 afscheid van het theater, om zich verder aan kerk- en instrumentale muziek te wijden.

In 1840 kreeg hij de leiding over het Real Collegio di Musica in Napels.

Mercadante schreef o.a. orkestmuziek, 2 balletten, liederen, motetten en ongveer 20 missen; al dit werk van hem is echter niet vergelijkbaar met zijn ongeveer 60 operacomposities, die vooral uitblinken door meesterlijke melodie├źn en orchestratie.

Gaetano Donizetti en Vincenzo Bellini
Gaetano Donizetti en Vincenzo Bellini zijn de twee meesters die, tot het optreden van Verdi, de gehele last der Italiaanse operatraditie te dragen kregen. Beide meesters leggen bewust de nadruk op de zangpartijen en reduceren soms het orkest tot de beruchte 'reuzengitaar', al hoede men er zich voor, hun kunst naar de piano-uittreksels te beoordelen. Ofschoon hun begeleidingsfiguren vaak stereotiep zijn, is hun orkest toch niet daartoe beperkt, en kleurrijker, stuwender en stimulerender dan de piano-uittreksels zouden doen vermoeden.

G. Saverio Mercadante was uit grover hout gesneden dan zijn beide jongere en veel vroeger gestorven tijdgenoten. Het terrein van zijn werkzaamheden was veelzijdiger en omvatte o.a. ook kerkmuziek en orkestwerken, terwijl enige zijner opera's (Il Giuramenlo, 1837) internationale successen boekten, mede misschien door zijn voorliefde voor grove toneeleffecten, naar het voorbeeld van Meyerbeer.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.