muziekbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Saturday-Night-Fever

Saturday Night Fever is een Amerikaanse muziekfilm uit 1977, geregisseerd door John Badham. De film vertelt het verhaal van Tony Manero, gespeeld door John Travolta, een probleemjongere uit Brooklyn die om zijn problemen de plaatselijke discotheek induikt, waar hij ontpopt tot de koning van de dansvloer om al zijn problemen te vergeten.

De film droeg bij aan de populariteit van disco, dat zich dankzij deze film ontwikkelde van een ondergrondse muziekstroming in de VS tot het populairste muziekgenre van dat moment. Uiteindelijk bracht de film $74,1 miljoen op aan kaartverkoop, waarmee het een van de eerste grote blockbusters was.

Verscheidene scènes uit de film, zoals de danspasjes op de discovloer en John Travolta's loopje in de openingsscène op de wijs van Stayin' Alive van de Bee Gees, zijn regelmatig geïmiteerd en geparodieerd, zowel in films als Airplane! en Boogie Nights als in het echt op de dansvloer.

Met de film kwam ook een soundtrack uit, Saturday Night Fever, met daarop onder andere zes nummers van de Bee Gees, die ook de muziek van de film hadden gecomponeerd. De verkoopcijfers van deze soundtrack en de singles die van deze soundtrack kwamen, waren in de eerste maanden van 1978 zo hoog, dat het niet duidelijk was of het succes van de film bijdroeg aan het succes van de soundtrack of andersom.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Saturday_Night_Fever.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.