muziekbus
Dit artikel is 24-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sarah Vaughan

Sarah Vaughan - You're Not The Kind - 1951

The great Sarah Vaughan sings "So Many Stars" upon receiving a lifetime achievement award.Amerikaanse jazzzangeres, 27 maart 1924 Newark New Jersey - 3 april 1990 Hidden Hills, Los Angeles, Californie.

Sarah Lois Vaughan 'The Divine' wordt samen met Billie Holiday en Ella Fitzgerald tot de grootsten in haar genre gerekend; zij zong ook populaire songs.

Haar stem had een omvang van twee octaven en zij was in staat kwarttonen en nog kleinere afstanden te zingen. Voorts muntte zij uit in scat.

Biografie
Vaughans ouders waren beiden muzikanten; zij begon met zingen in kerkkoren. Op haar 7e kreeg ze haar eerste pianoles, zette die studie door tot 1939. Op haar 12e zong ze al een tijd in het koor van de Mount Zion Baptist Church toen ze ook de organiste werd.

Net 18, in april '42, won ze een Amateur Contest in 't Apollo Theater, Harlem, NYC.

Haar deelname aan talentenjachten trok de aandacht van Earl Hines in Chicago bij wiens big band ze begin jaren 40 van de vorige eeuw zangeres werd, en tweede pianist. Hier maakte ze kennis met Dizzy Gillespie, Charlie Parker en andere Boppers van het eerste uur, ook met zanger Billy Eckstine, die in '44 een eigen orkest begon met Sarah Vaughan als zangeres.

Eckstine en Vaughan werkten vervolgens enige tijd samen met Dizzy Gillespie en Art Blakey. Ze maakte platen met het orkest, ook met de John Kirby groep waarbij ze in '45-'46 zong, in '45 maakte ze ook opnamen met Gillespie en Parker, o.a. "Lover man".

Maar in 1946 ging Vaughan solo optreden (radio, nachtclubs, grammofoonplaat). Bekende nummers uit die periode zijn Tenderly, Lover man en It's Magic.

Vanaf 1949 ondernam zij tal van tournees.

Vaughan bleef platen uitbrengen en optreden tot de vroege jaren 80 en werkte met grootheden als Miles Davis en Quincy Jones.

Sarah Vaughan behoort met Ella Fitzgerald en Billie Holiday tot de Grote Drie van de vocale jazz. Ze zijn decennia lang onbedreigd aan de top gebleven. Pas met de opkomst van Cassandra Wilson en Dianne Reeves zijn er zangeressen van vergelijkbaar kaliber opgestaan. Het is dan ook symbolisch dat een van hen, Dianne Reeves, met het album 'The Calling' (2001) een eerbetoon aan Sarah Vaughan bracht.

Websites: mdr.jazzarchief.nl, www.bluenote.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.