muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sarabande

Aanvankelijk snelle Spaanse dans, werd vanaf de 17e eeuw ook in de rest van Europa populair, waarbij het tempo steeds langzamer werd. Driedelige maatsoort, met als belangrijkste karakteristiek de verlengde 2e tel. Onderdeel van de barok suite.

langzame oude Spaanse dans in 3/4 of 3/2 maat, met karakteristiek accent op de tweede tel, sedert de zeventiende eeuw vast bestanddeel van de suite.

oud-Spaanse dans in driedelige maat en statige beweging. De sarabande is een dans in driekwartsmaat. Onder sarabande, een dans in driekwartsmaat die uit Spanje of uit Mexico afkomstig is, verstond men in de zestiende en de zeventiende eeuw een zeer uitgelaten, erotische paardans, die begeleid werd door het ritme van castagnetten en soms ook een tamboerijn. Ondanks een verbod uit het jaar 1583 werd de sarabande in 1618 eerst aan het Spaanse en zeven jaar later aan het Franse hof ingevoerd. Tot ongeveer 1650 kende men hoofdzakelijk de, in de instrumentale muziek en balletmuziek overheersende snelle vorm van deze dans. Vooral in de instrumentale muziek kreeg de sarabande een plechtstatig karakter in 3/2- of 3/4-maat, die als karakteristiek de benadukking van de tweede tel had. Tussen 1650 en 1750 vormde de sarabande, die vooral in het pianowerk van J.S. Bach tot enorme ontplooiing kwam, een vast onderdeel van de suite

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.