kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sammy Davis-jr.

Sammy Davis jr.

Sammy Davis Jr. (Harlem, 8 december 1925 - Beverly Hills, 16 mei 1990) was een veelzijdige Amerikaanse entertainer. Hij danste, zong, speelde vibrafoon, trompet en slagwerk, acteerde en imiteerde.

Sammy Davis Jr werd geboren in Harlem, in New York City als de zoon van Elvera Sanchez, een Puerto Ricaanse Amerikaan, en Sammy Davis Sr, een Afro-Amerikaan, die beiden variété dansers waren. Als baby, werd hij opgevoed door zijn grootmoeder van vaders zijde. Toen hij drie jaar oud was, scheidden zijn ouders.

Zijn vader, die de zeggenschap over zijn zoon niet wilde verliezen, nam hem mee op reis. Zo leerde hij dansen van zijn vader, Sammy Davis Sr en zijn "oom" Will Mastin, die de dansgroep leidde waar Davis Sr bij werkte. Davis Jr sloot zich aan bij de act als jong kind, waarmee het Will Mastin Trio een feit werd.

Mastin en zijn vader beschermden hem voor racisme. Opmerkingen werden verklaard als bijvoorbeeld jaloezie, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin Davis in het Amerikaans leger diende, werd hij voor het eerst met sterke vooroordelen geconfronteerd. Later zei hij hierover: 's-Nachts leek de wereld anders. Het was niet één kleur meer. Ik kon de bescherming zien die ik mijn hele leven al van mijn vader en Will ontving. Ik waardeerde hun liefdevolle hoop dat ik nooit vooroordelen en haat zou kennen, maar zij hadden het bij het verkeerde eind. Het was alsof ik door een draaideur liep die achttien jaar, een deur die zij altijd in het geheim open hielden."

Tijdens zijn dienst sloot hij zich aan bij een entertainmentgroep, en vond dat de schijnwerpers het vooroordeel verwijderden. "Mijn talent was het wapen, de kracht en de manier voor me om te vechten. Het was de manier waarop ik denkwerelden zou kunnen beïnvloeden," zei hij. Na de voltooiïng van zijn dienst, voegde hij zich weer bij Will en zijn vader en dansten zij met groeiend succes.

Een tegenslag kwam in 1954, toen een auto-ongeluk in het verlies van een oog resulteerde. Toen hij in het ziekenhuis lag, raakte hij verdiept in het jodendom en datzelfde jaar werd hij Joods. In 1955 kwam zijn tweede album uit. Een belangrijke ontwikkeling in zijn carrière kwam toen hij aan de Broadwayshow Mr. Wonderful meedeed.

In 1959 werd hij een medeoprichter van Rat Pack, dat door zijn oude vriend Frank Sinatra werd geleid. Nadat hij bekend werd, heeft hij altijd geweigerd om in zalen te werken die rassenscheiding uitoefenden. Zijn eisen leidden uiteindelijk tot de integratie van nachtclubs in Miami Beach en casinos in Las Vegas.

In 1960, veroorzaakte Davis controverse toen hij de (blanke) in Zweden geboren actrice May Britt huwde. Op dat ogenblik waren gemengde huwelijken nog verboden in 31 van de 50 Amerikaanse staten (pas in 1967 werden die wetten afgeschaft door het Federaal Hooggerechtshof). Het paar had één dochter en adopteerde twee zonen. Zij scheidden in 1968.

Dat jaar begon Sammy Davis Jr. uit te gaan met Altovise Gore, een danseres in één van zijn shows. Zij werden in 1970 gehuwd door dominee Jesse Jackson en bleven samen tot Sammy Davis Juniors overlijden in 1990.

In Japan, verscheen Davis in televisiereclamespots voor koffie.

In zijn autobiografie, beschrijft Davis zijn levensstijl die alcohol, cocaïne, en vrouwen omvatte. Hij beschrijft ook zijn financiële problemen. Hij stierf in Beverly Hills, Californië op 16 mei 1990 aan complicaties van keelkanker, een resultaat van vele jaren roken. Davis ligt begraven in het Forest Lawn Memorial Park Cemetery in Glendale, Californië.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sammy_Davis_Jr..

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 6.