muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sailor

Sailor is een Britse popgroep bestaande uit vier personen: Grant Serpell, Henry Marsh, Georg Kajanus, Phil Pickett.

De excentrieke hitparadegroep Sailor heeft een eigenzinnige stijl die gekenmerkt wordt door stem en twaalfsnarige gitaar van Georg Kajanus en prominente inzet van een speciaal voor de band ontworpen nickelodeon; een muziekmachine gemaakt uit piano's, synthesisers en klokkenspel. Daardoor kon het kwartet op het toneel het complexe akoestische geluid reproduceren dat ze in de studio op plaat hadden vastgelegd.

Sailor werd opgericht in 1973 door Georg Kajanus. Tot en met 1979 bestond de groep uit Georg Kajanus, Phil Pickett, Henry Marsh en Grant Serpell.

Steve Morris vertelt in 1974 dat het viertal vroeger in de fameuze Parijse club Le Matelot heeft gespeeld. Dat is de club, waar onder andere de legendarische Josephine Baker optrad, nog ver voor de Tweede Wereldoorlog. Verder beweert Morris, dat hij voor de hereniging van Sailor heel Europa moet doorzoeken. Uiteindelijk bleek Phil Pickett het hele verhaal te hebben verzonnen. Morris gebruikt het verzonnen verhaal uitsluitend om publiciteit te krijgen bij het uitkomen van de eerste LP van Sailor.
De optredens van Saylor waren een ware gebeurtenis doordat ze het toneel helemaal ombouwden. Ook de matrozenpakken van Sailor zijn bedoeld om aandacht te trekken voor de muziek van de groep. Het publiek denkt dat Sailor al jaren in matrozenpakjes rondloopt.


Traffic Jam
Stevige ritmes en vierstemmige samenzang smelten bij Sailor samen tot pakkende, melodieuze popmuziek met een grote hitpotentie. Het Britse kwartet zette vele klassieke popliedjes over zeemannen op de plaat. De eerste successen boekt Sailor merkwaardig genoeg niet in Engeland, maar in Nederland. In 1974 wordt het nummer Traffic Jam de eerste grote hit van de groep. Het is al meteen goed raak. Traffic Jam wordt in Nederland een nummer één-hit. Aangemoedigd door het succes probeert Sailor daarna ook in andere landen het publiek te bereiken.

Sailor
In 1974 brengt Sailor zowel een LP als een single uit. Beide dragen dezelfde naam: Sailor. Dan blijkt hoe groot de muzikale vindingrijkheid van vooral Kajanus is. In zijn composities Iaat hij zich terecht beïnvloeden door de heldere samenzang van The Beach Boys en de melancholie van de legendarische chansonnier Jacques Brei. De LP Sailor staat vol met prachtige nummers, die stuk voor stuk een hit kunnen worden. Toch wordt van deze LP maar één single getrokken: Sailor. Dit nummer wordt in 1975 de tweede grote hit van de groep in Nederland.

Het Engelse publiek weet ook de single Sailor weer niet te waarderen. Pickett en Kajanus blijven in de kansen voor Sailor in Engeland geloven. Vooral dankzij de composities van Kajanus keert het tij voor Sailor definitief in 1975. Girls, Girls, Girls wordt in heel West-Europa - dus ook in Engeland - een formidabele hit. Ook in voorjaar van 1976 is het weer raak. Met de single 'A Glass Of Champagne' wordt het inmiddels opgebouwde succes voortgezet. Daarna haalde alleen 'One Drink Too Many' in februari 1977 de Britse top 40 nog (#35).

In 1980 verdween Georg Kajanus. In de jaren tachtig componeerde Henry muziek voor televisie. Georg bracht drie albums uit. Grant werd leraar scheikunde en Phil was op toer met Culture Club. Phil is medecomponist van de klassieker "Karma Chameleon".

Van 1990-1995 trad de groep weer op in de originele bezetting. In 1991 scoorde Sailor ook weer een Nederlandse top 10 hit met La Cumbia. Daarna werd het weer stil. De groep treedt nog altijd op op golden oldies-feesten en ze hebben het weer drukker dan voorheen.
In 2004 werd Sailor in Duitsland gekozen tot nummer 45 in de lijst met de meest succesvolle bands van de afgelopen veertig jaar.
In september 2006 is de single 'A Glass of Champagne' gebruikt een Britse tv-campagne van Marks and Spencer.

De groep is anno 2006 ook nog op toer. Henry Marsh, Grant Serpell en Phil Pickett hebben sinds september 2006 een nieuwe zanger. Zijn naam: Oliver Marsh en dat is de zoon van Henry, bandlid van het eerste uur.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.