muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ruth ZechlinRuth Zechlin, geboren Oschatz 22 juni 1926 Großhartmannsdorf, gestorven 4 augustus 2007 München
Duits componiste

Ruth Zechlinkreeg vanaf haar vijfde jaar pianoles en schreef haar eerste composities vanaf haar zevende jaar. Van 1943-45 en van 1946-49 studeerde Zechlin, compositie, piano, orgel en toonzetting aan de Hochschule für Musik in Leipzig. Na haar staatsexamen in 1949, was Zechlin werkzaam als docente en tegelijkertijd als vervangend organiste aan de Nikolaikirche in Leipzig.

Vanaf 1950 werd Ruth Zechlin docent aan de Hochschule für Musik in Berlijn, waar zij les gaf in harmonieleer, contrapunt, vormleer, instrumentatie en compositie evenals cembalo. Na haar professoraat in compositie in 1969, werd zij in 1970 door de Akademie der Künste van de toenmalige DDR tot lid verkozen en leidde aansluitend een masterclass compositie.

Sinds 1951 was zij met de pianist Dieter Zechlin getrouwd, van wie zij scheidde in 1972.

Sinds haar emeritaat in 1986, bekleedde zij diverse gastprofessoraten. Tot haar leerlingen behoorden onder meer Georg Katzer en Hans Jürgen Wenzel.

Van 1990-93 was Ruth Zechlin vicepresident van de Akademie der Künste van Berlijn, vanaf 1997 lid van de Freien Akademie der Künste van Mannheim en sinds 1998 erelid van de Deutschen Musikrates.

Naast deze verplichtingen zette zij haar concertactiviteiten als dirigente, cembaliste en organiste voort en kreeg talrijke onderscheidingen en prijzen, waaronder het Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland in 1997 en de Bayerischen Maximiliansorden für Wissenschaft und Kunst in 2001.

Ruth Zechlin componeerde 260 werken, waaronder symfonieën, soloconcerten, liederen, kamermuziek, toneelmuziek, hoorspel-, film- en televisiemuziek, balletmuziek en een opera.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.