muziekbus
Dit artikel is 05 03 2017 13:48 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Russische muziek

Tot aan het tijdperk van Peter de Grote werd in Rusland de kunstmuziek door de kerk onderdrukt. De volksmuziek daarentegen, waarvan het ritme niet afhankelijk was van de West-Europese maat en die ten dele door clericale toonsoorten beïnvloed werd, bloeide als nooit tevoren.

Het hoogtepunt van de Russische muziekontwikkeling in de 19de eeuw is zonder de sterke invloed van de volksmuziek ondenkbaar. Met de opera "Het leven van de Tsaar" schreef Glinka (1804-1857) het eerste grote nationale werk van Rusland.

De Russische muziek werd door Tchaikovsky (1840-1893) wereldvermaard gemaakt. Deze componist stond aan het hoofd van een groepje componisten, die sympathiseerden met Westerse invloeden.

Moessorgski (1839-1881), de belangrijkste componist van de Russische Nationale School (Borodin, Balakirev, Rimski-Korsakov, Moessorgski, Cui), legde in tegenstelling tot de Westerse traditie de grondslag voor de realistische stijl.

Hierop bouwde Stravinsky (1882-1971) verder. Hij combineerde typisch Russische kenmerken met impressionistische en expressionistische tendensen. Hij keerde de romantiek definitief de rug toe en luidde zo het tijdperk van het neo-classicisme in.  .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.