muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ruggiero LeoncavalloRuggiero Leoncavallo geboren Napels, 23 apr. 1857, gestorven Montecatini/Toscana, 9 aug. 1919)
Italiaans componist

De als bijzonder beminnelijk bekend staande componist Ruggiero Leoncavallo, van wie Puccini beweerde dat deze "het hoofd van een leeuw en het hart van een kind" had, bezocht het conservatorium van Napels en was daar pianoleerling van Beniamino Cesi; hij kreeg compositieleer van Lauro Rossi en harmonieleer van Michele Ruta.

Na langdurige omzwervingen als leraar en als pianist op café-concerts in Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Engeland en Egypte werd Leoncavallo met zijn tweeakter I Pagliacci, wereldberoemd. De première in 1892 van I Pagliacci onder leiding van Toscanini in het Teatro dal Verme in Milaan was was een doorslaand succes. Dit werk, een voorbeeld van het Italiaanse verisme, bleef samen met Cavalleria Rusticana van Mascagni een repertoirestuk.

Leoncavallo's verdere opera's, waarvan voornamelijk La Bohème (1897) en Zaza (1900) indertijd succes hadden, zijn van het repertoire verdwenen. Geen van zijn opera's, waarvan hij de libretto's zelf schreef, had zoveel succes als de opera I Pagliacci uit het jaar 1892.

Leoncavallo, de met Massenet en Debussy bevriende componist, die was begonnen aan een rechtenstudie en promoveerde in de literatuur, begaf zich vooral op het gebied van de veristische opera; hij schreef evenwel ook symfonische gedichten, een ballet, een requiem, liederen en pianostukken.

werk: opera's: I Medici (1893), Chatterton (1896), La Bohème (1897), Der Roland von Berlin (1904), Maià (1910), I Zingari (1912); operettes: Malbrule (1910), Are you there (1913); kamermuziek; orkestmuziek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.