kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rufus WainwrightAmerikaanse singer-songwriter, geboren 22 juli 1973 te Rhinebeck, New York.

Amerikaanse troubadour Loudon Wainwright III, zijn moeder de Canadese folkartieste Kate McGarrigle. Toen Rufus drie jaar was, scheidden zijn ouders. Hij groeide op bij zijn moeder in Montréal, waar hij op zijn zesde begon met pianospelen.

Wainwrights moeder nam, door in Montréal te gaan wonen, letterlijk afstand van het popsterrendom. Ze heeft er welbewust voor gekozen haar carrière op te offeren voor de opvoeding van haar kinderen. Toch traden de kinderen vanaf hun dertiende geregeld op in de groep 'McGarrigle Sisters and Family', die bestond uit moeder Kate, haar zus Anna en kinderen Rufus en Martha Wainwright.

Een jaar later werd Rufus Wainwright genomineerd voor de Juno (de Canadese grammy) als veelbelovend artiest. Rond zijn veertiende ontdekte hij ook zijn homoseksualiteit, wat hem verward, angstig en depressief maakte. Op deze leeftijd maakte hij ook kennis met opera, waarvan vele invloeden goed te horen zijn in zijn muziek.

Doordat Wainwright er een hedonistische levensstijl op nahield raakte hij langzaam verslaafd aan drugs, maar uiteindelijk kickte hij ook weer af. Veel persoonlijke ervaringen verwerkt hij ongegeneerd in zijn songs. De critici zijn over het algemeen lovend over deze nieuwe revelatie en hij wordt al vaak vergeleken met Randy Newman. Zanger/bassist Sting zei over Rufus Wainwright: 'Hij staat buiten de tijd, daarom is hij tijdloos'. Elton John heeft hem recentelijk de beste muziekschrijver ooit genoemd.

Wainwright heeft regelmatig bijgedragen aan soundtracks, veelal met speciaal geschreven/gezongen songs.

Tijdens de Paris Fashion Week in oktober 2006 heeft Rufus Wainwright opgetreden tijdens de show van de Nederlandse mode-ontwerpers Viktor & Rolf. Voor de introductie van hun eerste mannenparfum heeft hij een speciaal nummer geschreven: "Ode to Antidote".

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rufus_Wainwright

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 9.