kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Roy Harris

Roy Harris geboren Lincoln County, Oklahoma 12-2-1898, gestorven Santa Monica, Californië 1979
Amerikaans Componist

Roy Harris studeerde aan de universiteit van Californië, gevolgd door sessies bij Arthur Farwell die hem bekend maakte met de poëzie van Walt Whitman en hem aanmoedigde een persoonlijke stijl te ontwikkelen. Verder studeerde Harris bij Arthur Bliss, Charles Demarest, Fannie Dillon, Henry Schoenfeld, Modest Altschuler, en, door Copland aangemoedigd, Nadia Boulanger, onder wiens voogdij hij een Concerto voor piano, klarinet en strijkkwartet schreef, dat hem in Parijs als een van de voornaamste jonge Amerikaanse componisten vestigde.

Harris toont in zijn composities een voorkeur voor de polyfone schrijfwijze, waarbij elementen ontleend zijn uit de 15de 16de eeuwse polyfonie, verwerkt in een geheel eigen idioom. Verder zijn kenemerkend een vrije organische ontwikkelingvan het thematisch materiaal, levendige ritmiek een een sterke accentuering van het nationale element.

Harris was een belangrijke creatieve kracht in de ontwikkeling van een ingeboren Amerikaanse stijl van symfonische compositie. Zijn werken, meer dan 200, variërend in genres en mediums (communicatiemiddelen), worden gekarakteriseerd door brede, vaak krachtig emotionele muzikale gebaren.
In zijn Symphony No. 3 en Folksong Symphony, schildert een uitgebreid orkestraal palet en kleurrijke manipulatie van diverse volksliederen een liefdevol portret van het landschap en de cultuur van het grote Amerikaanse Westen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.