muziekbus
Dit artikel is 12-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rotterdams-Philharmonisch-Orkest

Rotterdams Philharmonisch Orkest vormt het muzikale hart van Rotterdam. Al snel na de oprichting in 1918 ontwikkelde het ensemble zich tot een van de toonaangevende orkesten van Nederland.

De eerste grote bloeiperiode vond plaats onder Eduard Flipse, die tussen 1930 en 1962 de basis legde voor het scherpe ensemblespel dat het handelsmerk van het orkest is geworden. Met de aanstelling in 1973 van de destijds zeer jonge dirigent Edo de Waart werd het orkest omhooggestuwd tot een ensemble van internationaal aanzien. Onder zijn leiding maakte het orkest vele prachtige opnamen en succesvolle tournees. Sinds 1995 is het de gevierde Russische dirigent Valery Gergiev die de scepter zwaait over het Rotterdams Philharmonisch. Het Gergiev Festival dat hij initieerde, is inmiddels uitgegroeid tot een van de paradepaardjes van het orkest.

Het repertoire van het Rotterdams Philharmonisch Orkest bestrijkt alle periodes van de muziekgeschiedenis. Daarnaast wordt steeds intensiever de muziek verkend die zich op of voorbij de klassieke grenzen bevindt. Met het geven van compositie-opdrachten en het uitvoeren van premières houdt het Rotterdams Philharmonisch nadrukkelijk voeling met de hedendaagse muziek. Ook bouwt het orkest aan een operatraditie. Over de producties die in samenwerking met De Nederlandse Opera tot stand komen is publiek en pers onverdeeld enthousiast.

Ambitie en innovatie staan hoog in het artistieke vaandel van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast streeft het orkest ernaar het symfonische repertoire voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Dit resulteert in steeds nieuwe initiatieven, met name op educatief gebied. Dat kinderen een steeds belangrijker en groeiende doelgroep vormen is hier onlosmakelijk mee verbonden. meer informatie over jongeren

Tegenwoordig bezoeken jaarlijks zo'n 110.000 muziekliefhebbers de concerten van het RPhO in de Doelen, het belangrijkste centrum van het culturele leven in Rotterdam.

Chefdirigent: Valery Gergiev t/m augustus 2008
Valery Gergiev werd in 1953 geboren in Moskou. Hij studeerde orkestdirectie aan het Rimski Korsakov Conservatorium te Leningrad bij Ilja Moesin. Op zijn 23e won hij het Herbert von Karajan Concours in Berlijn. In 1988 vond de belangrijkste gebeurtenis in de carrière van Gergiev plaats: hij werd benoemd tot directeur en chefdirigent van het Mariinsky Theater in St. Petersburg, toen nog de Kirov Opera geheten. Onder zijn bezielende leiding is dit gezelschap weer opgebloeid tot wat het eens was: de tempel van de Russische opera- en balletcultuur.
Op 31 oktober 1987 maakte Gergiev zijn debuut in Nederland. Vanaf 1988 was hij een regelmatig terugkerende gast bij het Rotterdams Philharmonisch en in 1995 trad hij aan als chefdirigent van dit orkest. In 1996 initieerde hij voor het eerst zijn Gergiev Festival Rotterdam. Valery Gergiev dirigeerde alle grote symfonieorkesten in de wereld waaronder de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Royal Philharmonic en de Los Angeles Symphony. Op dit moment is Gergiev tevens vaste gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York.
Tijdens het tiende Gergiev Festival (2005) werd Valery Gergiev benoemd tot Ridder in de [Orde van de Nederlandse Leeuw].

Per september 2008 is Yannick Nézet-Séguin chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het orkest wees de 31-jarige Canadees unaniem aan als de opvolger van Valery Gergiev. Rotterdams Philharmonisch Orkest opnieuw gekozen voor een jonge, bevlogen dertiger als chef. Eerder waren dat Eduard Flipse (34 jaar toen hij chef werd), Edo de Waart (32) en James Conlon (33). Valery Gergiev was 36 toen hij als vaste gastdirigent werd benoemd, Simon Rattle 25.

de Doelen
De concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest vinden voornamelijk plaats in de Grote Zaal van concert- en congresgebouw de Doelen. Naast de concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest vinden in de Doelen nog ruim 400 andere concerten plaats.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.