muziekbus
Dit artikel is 04-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rosa-Ensemble

Rosa Ensemble

Onder aanvoering van Daniel Cross beweegt het Utrechtse Rosa Ensemble moeiteloos tussen diverse muziekgenres en kunstdisciplines. Van klassiek en jazz, tot pop en experimentele elektronica, en dat verbonden met dans, theater, film en poëzie. De groep weet 'de tussenruimte' te optimaliseren, opererend tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, tussen concert en theater, tussen klassiek en pop. Het ensemble werd in 1997 door Cross opgericht en vond in de loop der jaren een eigen stijl en geluid, weg van het oorspronkelijk 'nieuwe muziek'-idioom: elektronica deed zijn intrede, evenals gitaar en basgitaar en het theatrale aspect werd steeds belangrijker. Rosa is en blijft in beweging, maakt muziek en theater, geeft voorstellingen en concerten, produceert cd's en composities - vaak in samenwerking met anderen. In 2009 maakte het ensemble onder meer de multimedia surround-sound voorstelling Anticantate, waarin muziek, video en tekst werden geïntegreerd. In 2010 staat Rosa op het podium samen met cabaretier [Jan Jaap van der Wal].

Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2010 toegekend aan musicus/componist Daniel Cross en het Rosa Ensemble
Met veel genoegen maakt het bestuur van het Fentener van Vlissingen Fonds het voornemen bekend multitalent Daniel Cross en het Rosa Ensemble te onderscheiden met de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2010. De prijs is bedoeld voor een kunstenaar die een meer dan bijzondere bijdrage levert aan het culturele leven in de stad en de provincie Utrecht. Dit is de derde keer dat de prijs, bestaande uit een bedrag van € 10.000,- en een sculptuur, wordt toegekend. De uitreiking vindt plaats op zondag 14 maart 2010 in Cultuurhuis Stefanus in Utrecht.

De Stichting Algemeen Cultureel Fonds van SHV - het zogeheten Fentener van Vlissingen Fonds - werd in 1961 opgericht op initiatief van de directie van SHV met als doel culturele activiteiten in de stad en de provincie Utrecht te ondersteunen. De Fentener van Vlissingen Cultuurprijs, bedoeld voor een kunstenaar die een meer dan bijzondere bijdrage levert aan het Utrechtse culturele leven, is twee maal eerder toegekend, in 2004 aan beeldend kunstenaar Ruud Kuijer en in 2007 aan theatermaker en vormgever Jos Groenier.

Gelijktijdig met de prijsuitreiking van het Fentener van Vlissingen Fonds wordt op 14 maart 2010 ook de nieuwe Rosa CD No Ark Dead Eel gepresenteerd.


Websites:
. www.rosaensemble.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.