muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rondo

Rondo (of rondeau) compositievorm, waarin een onveranderlijk deel, het zogenaamde rondothema, door telkens nieuwe thema's of varianten daarvan wordt afgewisseld, schematisch voorgesteld: A-B-A-C-A-D enz.

1. in de volksmuziek van de twaalfde eeuw af een rondgezang, waarbij solist en koor dezelfde melodie maar een verschillende tekst zongen.
2. in de instrumentale muziek van de zeventiende eeuw de zogenaamde rondovorm met het schema a-b-a-c-a-d-a enz., waaruit zich ook andere rondovormen ontwikkelden.

Het rondothema wordt, analoog aan de vocale muziek, refrein genoemd, of ook wel ritornel. De tussenliggende delen, met andere thema's noemt men de coupletten.

De refreinen staan meestal in de hoofdtoon, de coupletten moduleren.

Alternatief rondo: Indien c sterk contrasteert, wordt dit ook wel alternatief genoemd.

Het rondo is ontstaan uit het Franse Rondeau, en fungeert in de klassieke sonate of soloconcert vaak als slotdeel. Men onderscheidt het Frans Rondo en het Weense Rondo.

Modulerend rondo: de refreinen staan bij elke herhaling vaak in de oorspronkelijke toonsoort, maar er komen ook rondo's voor waarbij de refreinen moduleren: dit is de modulerende rondovorm.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.