muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rolling-Stones

Rolling Stones

Britse rockband die met de Beatles concurreerde. Haar muziekstijl is een harde, rauwe rock-'n-roll, die elementen van de rock-'n-roll evenals van de rhythm and blues bevat.

Website: Londen (Engeland) door hun gitarist Brian Jones, samen met zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards. De andere leden van de band waren Bill Wyman (William Perks) en Charles Watts. Afgezien van Brian Jones, die na zijn dood eerst door Mick Taylor en later door Ron Wood vervangen werd, speelt de band nog steeds in haar oorspronkelijke bezetting, op Bill Wyman na, en is nog altijd uiterst succesvol. Hoewel Ian Stewart (piano) wel altijd meespeelde is hij nooit officieel bij de band geweest omdat zijn imago niet overeenkwam met het imago van de band.

De Rolling Stones kregen in 1963 een platencontract aangeboden door Dick Rowe van Decca, kort nadat hij een andere groep had geweigerd die hij niet goed genoeg vond, de Beatles. Opvallend detail is dat de eerste singles de hitparade niet haalden, maar dat pas met "I wanna be your man" van Beatles-componisten John Lennon & Paul McCartney de Stones hun eerste hit in Engeland scoorden.

Op dat moment waren de Rolling Stones nog onervaren; er was nog weinig eigen stijl en de eerste albums bevatten voornamelijk covers. Rond 1965 werd het rebelser, met als voorbeeld de single Satisfaction, en werden de bluescomposities van het duo Jagger/Richards steeds beter, zoals te horen op albums zoals Beggar's Banquet (1968) en Let it Bleed (1969). Tussen 1963 en 1970 brachten de Stones negen albums uit. Met de roem begon de band ook drugs te gebruiken.

Bekendste songs tot 1970: (I can't get no) Satisfaction, Paint it black, Jumping Jack Flash, Sympathy for the devil, Gimme Shelter, You can't always get what you want

Vanaf 1970 doken er telkens persoonlijke problemen binnen de band en meer problemen met drugs op. Na het werk Exile on Main Street (1972) ging het wat bergafwaarts, hoewel het aantal fans bleef stijgen en ze met het gevoelige Angie een megahit scoorden. Jagger en Richards groeiden enigszins uit elkaar, en rond 1975 nam Jagger de leiding in de band over. In 1978 kwam Some Girls uit, dat veel kritieken deed verstommen. Vervolgens zakte het weer enigszins in, en maakte Mick Jagger in de jaren tachtig een aantal minder geslaagde soloplaten, naast een van de slechtste Stones producties 'Dirty Work, waarbij de bandleden elkaar tijdens de opnamen vaak niet eens zagen. De band leek op sterven na dood. Het was waarschijnlijk Keith Richards succesvollere soloalbum, Talk is Cheap (1988), en in het bijzonder het nummer You don't move me, over Jagger, dat de groep weer bijeen bracht.

In de jaren negentig scoorden de Rolling Stones weer hits met de albums Voodoo Lounge (1994) en Bridges to Babylon (1997). De gelijknamige tours trokken wereldwijd een miljoenenpubliek. Er werd nu gespeculeerd dat ze, al op een hogere leeftijd voor rockers, zouden stoppen met de muziek. Echter met het album Forty Licks (2002) en de Licks tour (2002) geven ze overal ter wereld concerten. Ook in 2005 zijn de Rolling Stones weer "op tournee". Wat Keith Richards ooit het Disney land effect noemde, je moet er een keer geweest zijn met je kleinzoon, is werkelijkheid geworden.

De Rolling Stones ontvingen een Grammy voor hun volledige oeuvre in 1986 en werden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 1989.

Op 18 februari 2006 gaven ze een gratis concert op het strand van Rio de Janeiro voor meer dan een miljoen fans.

Momenteel zijn de heren bezig aan het Europese gedeelte van de "A Bigger Bang" wereld tournee maar door de val uit een palmboom van Keith Richards is de tourlijst aangepast om zo veel mogelijk landen in een zeer kort tijdsbestek aan te doen. Dit houdt voor Nederland in dat er maar 1 concert is dit jaar i.p.v. 2, en er zal volgens geruchten een tournee volgen in 2007 waar de concerten weer ingehaald worden.

Mick Jagger
Sir Michael Philip Jagger (Dartford (Kent), 26 juli 1943) is een Britse rockmuzikant, acteur, schrijver, componist en producer, maar is het bekendst als zanger (en harmonicaspeler) van de Rolling Stones.
Mick Jagger werd geboren in het Livingstone Hospital, East Hill, Dartford, Kent, England, in een familie uit de middenklasse. Zijn vader, Basil "Joe" Jagger (6 april 1913 - 11 november 2006) was net zoals zijn vader leerkracht. Zijn moeder, Eva (13 april 1913 - 18 mei 2000), een Australische immigrante, was een actief lid van de Conservatieve Partij. Mick heeft nog een jongere broer, Chris Jagger. Na zijn humaniora ging Jagger studeren aan de London School of Economics. Na een jaar liet hij de studie vallen om zich te richten op zijn carriere als zanger.
Hij liet zijn studie vallen nadat hij, terwijl hij op de trein stond te wachten, Keith Richards ontmoette. Beide mannen kenden elkaar uit hun jeugd, toen ze naar dezelfde school gingen. Mick had tijdens die bewuste ontmoeting een aantal Rhythm and blues-platen onder zijn arm. Richards sprak hem hierop aan en zo werden de Rolling Stones geboren.
Buiten de Rolling Stones heeft Jagger ook een solocarrière.
Op 12 december 2003 werd Jagger geridderd door de Britse koningin Elizabeth II voor zijn diensten aan de muziek. Zijn bandgenoot Keith Richards was niet onder de indruk, en beschreef het als een triviale eer.
Mick Jagger wordt door sommigen, waaronder Boudewijn Büch, ondanks zijn leeftijd, gezien als de meest sexy man ter wereld, en heeft vele relaties gekend.

Keith Richards
Keith Richards (Dartford, 18 december 1943) is de leadgitarist van de Britse rockgroep The Rolling Stones.
Keith werd geboren in Dartford in Kent net bezuiden Londen. Al in 1951 op de lagere school raakt Richards bevriend met Mick Jagger. Hun middelbareschoolkeuze was verschillend, dus na drie jaar verloren ze elkaar uit het oog. In zijn middelbare schooltijd begint Richards gitaar te spelen, met name de Amerikaanse rock & roll inspireert hem. In 1959 wordt hij vanwege wangedrag van school gestuurd en gaat hij naar de Sidcup Art School. Daar ontmoet hij Dick Taylor, de latere gitarist van de Pretty Things, die op dat moment samen met Jagger in een bluesbandje speelde. De vriendschap wordt vernieuwd en Richards komt bij de band. Deze band zal zich ontwikkelen tot de Rolling Stones, die officieel in 1962 hun eerste optreden hebben.
Keith Richards is vooral bekend door zijn innovatieve gitaarspel. Zijn gitaargeluid vormt daarom ook een groot deel van de 'Stones-sound'. Zijn performance is altijd onderkoeld naast een enorm energieke Jagger. Daarnaast heeft hij in de loop der jaren zijn songschrijverscapaciteiten uitgebreid getoond.
De band en hun leden hebben een agressief, seksueel uitgesproken en drugsverslaafd imago. Richards zal ook meermalen opgepakt worden voor drugsbezit. De eerste keer gebeurt dat in 1967, wanneer bij een politie-inval amfetaminepillen gevonden worden bij Jagger's toenmalige vriendin Marianne Faithfull. Richards werd veroordeeld tot een jaar, maar het feit dat er enorm veel ophef ontstond over de overtrokken eis en het ontbreken van direct bewijs maakte dat de veroordeling teruggedraaid werd.
In 1977 wordt Richards in Canada gearresteerd vanwege het bezit van cocaïne. Door toe te stemmen in een optreden in een benefietconcert voor blinden en de toezegging in de VS een ontwenningskuur te gaan volgen kan hij de gevangenis weer ontlopen. Maar zijn afkicken is dit keer wel definitief.
In 1967 wordt Anita Pallenberg Richards' vriendin. Ze krijgen samen drie kinderen (Marlon in 1968, Angela in 1972 en Tara in 1976), de jongste overlijdt aan wiegendood. In 1979 gaan Richards en Pallenberg uit elkaar.
In 1983 trouwt Richards met Patti Hansen. Met haar krijgt hij nog twee kinderen, Theodora en Alexandra.

Brian Jones
Brian Jones (Cheltenham, Gloucestershire 28 februari 1942 - 3 juli 1969) is een Britse rockmusicus, bekend als oprichter van de Rolling Stones.
Als teenager was de intelligente Jones reeds meer geïnteresseerd in muziek dan in zijn studies en hij speelde saxofoon en klarinet. Jazz was zijn eerste liefde. Aan een aantal amoureuze escapades hield hij het ongehuwde vaderschap van minstens 2 kinderen over. Met zijn vriendin trok hij begin jaren '60 naar London en verdiepte zich in de bluesmuziek van de Mississippidelta. Hij was ondertussen gitaar en mondharmonica beginnen te spelen.
In het voorjaar van 1962 ontmoette hij Mick Jagger en Keith Richards. Die hadden net als hij opgetreden in de Rhythm 'n' Bluesgroep Blues Incorporated van Alexis Korner. Brian had de ambitie om zijn eigen bluesformatie op te richten. "The Rollin' Stones" debuteerden in juli 1962 in de Marqueeclub in Londen. Op dat moment was hij de onbetwiste leider. Hij liet de anderen verder kennismaken met het bluesrepertoire en was de stuwende kracht achter de groep gedurende de eerste jaren van diens bestaan.
De dingen veranderden toen Andrew Oldham manager werd en Jagger en Richards als songwriters naar voor schoof. Oldham had het niet zo gezien in de licht labiele persoonlijkheid van Jones, die eigenlijk niet zo goed paste in de hitmachine die de Stones zouden worden. Het feit zijn leiderschap over de groep kwijt te zijn geraakt was een danige frustratie voor Jones, die zich van langsom meer te buiten ging aan drank- en druggebruik en daardoor zijn fragiele gezondheid knakte.
Toch bleef zijn muzikale inbreng belangrijk: zijn muzikale ideeën verrijkten de songs van Jagger en Richards zozeer dat hij als coauteur van sommige songs kan gelden. Hij leek een nieuwe plaats in de groep te hebben ingenomen, maar de verhoudingen in de groep verzuurden helemaal toen Keith Richards Brian's vriendin, de Duitse actrice/fotomodel Anita Pallenberg, inpikte. Toen hij wat later ook gearresteerd werd wegens drugsgebruik, ging hij er helemaal onderdoor. Hij functioneerde nog nauwelijks in de groep, die ironisch genoeg naar de bluesmuziek was teruggegaan. De blues was zijn eerste liefde geweest, maar in de Stones was hij zijn plaats definitief kwijtgeraakt. Het was dan ook geen verrassing dat hij in juni 1969 een gouden handdruk kreeg en uit de groep werd gezet. Dit leek op het eerste gezicht een opluchting te zijn en hij zat weer boordevol muzikale ideeën. Een maand later, in juli 1969, werd hij echter dood aangetroffen in zijn zwembad. Over de doodsoorzaak deden de wildste speculaties de ronde, er werd zelfs gedacht aan moord. De Stones, met zijn vervanger Mick Taylor, speelden ter herdenking een concert in Hyde Park.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rolling_Stones

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.