kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 21-03-2008 voor het laatst bewerkt.

Rogier van Otterloo

Willem Rogier van Otterloo, Nederlandse arrangeur, componist en dirigent, geboren Amsterdam 11 december 1941, gestorven Bilthoven 29 januari 1988

Rogier van Otterloo verwerft bekendheid als leider van het Metropole Orkest. Tevens schrijft hij muziek voor diverse Nederlandse speelfilms.

Van Otterloo werd geboren in Amsterdam als oudste zoon van de componist en dirigent Willem van Otterloo en Anette Jacoba Adriana Heukers. Van kinds af aan werd het gevoel en de liefde voor muziek hem met de paplepel ingegoten. Hij volgde het Vossius Gymnasium te Amsterdam waar hij al vroeg met een klasgenoot die ook musicaal geïnteresseerd was, Edwin Rutten, een combo oprichtte.

Halverwege de jaren zestig begon Rogier intensiever te componeren. Hij schreef onder andere voor Gerard Cox en Jasperina de Jong. De meeste van de composities werden opgenomen door geluidstechnicus Dick Bakker.
Het bekendst is van Otterloo waarschijnlijk geworden door de filmmuziek bij succesvolle Nederlandse films als Soldaat van Oranje, Turks Fruit en Help! De dokter verzuipt....

Op 1 september 1980 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Metropole Orkest als opvolger van Dolf van der Linden. Tussen 1980 en 1987 was hij vijfmaal dirigent bij de Nederlandse uitvoeringen op het Eurovisie Songfestival, en wel bij de liedjes Amsterdam (1980), Het is een wonder (1981), Jij en ik (1982), Ik hou van jou (1984) en Rechtop in de wind (1987).

Van Otterloo overleed op 46-jarige leeftijd in Bilthoven na een lang ziekbed aan de gevolgen van kanker. Hij werd begraven op begraafplaats Den en Rust in Bilthoven.

Hij ontving tweemaal een Edison, eenmaal in 1971 en (postuum) in 1988.

Soloalbums Rogier van Otterloo:
Turks Fruit 1973
Visions 1974
Lets Go To Randstad/Randstad Reflection 1974
On The Move 1976
Moods 1976
The French Collection 1976
Heartbeat/Farewell Song 1976
Soldaat van Oranje 1977
Tin Pan Alley 1978
Wereldsuccessen 1978
Juliana 70 1979
Grijpstra en de Gier 1979
Collage 1980
First In The Air 1984
Silver Selection 1985

Filmografie
Turks Fruit (1973)
De Vloek van Woestewolf (1974) - TV Serie
Help, de dokter verzuipt! (1974)
Keetje Tippel (1975)
Soldaat van Oranje (1977)
Grijpstra & De Gier (1979)
Vrijdag (1981)
Te Gek Om Los te Lopen (1981)
De Vlaschaard (1983)
Op hoop van zegen (1986)

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rogier_van_Otterloo .


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 266.