muziekbus
Dit artikel is 15-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Roger Sessions

Amerikaans componist, criticus en pedagoog, geboren Brooklyn 28 december 1896, gestorven Princeton, New Jersey, 16 maart 1985

Roger Sessions (1896-1985) is een van de muzikale giganten van de 20ste eeuw, een componist van diepgaande emotie, onbuigzame eerlijkheid en volmaakt vakmanschap. Zijn werken zijn uitgevoerd door s'wereld's grootste muziekorganisaties en hebben hem algemene bewondering en respect opgeleverd. Bovendien heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan de Amerikaanse muziek als pedagoog, met onder zijn leerlingen voortreffelijke componisten als Ellen Taaffe Zwilich, George Tsontakis, Milton Babbitt, Andrew Imbrie, Leon Kirchner, David Diamond en Hugo Weisgall.

biografie
Roger Sessions, geboren in Brooklyn New York, vertoonde een opmerkelijke intellectuele en muzikale vroegrijpheid en ging vanaf zijn veertiende jaar muziek studeren aan de de universiteit van Harvard. Daar schreef hij voor de Harvard Musical Review, die hij vervolgens redigeerde. Hij behaalde zijn diploma toen hij 18 was.

Hierna ging Sessions verder studeren aan de Yale universiteit bij Horatio Parker en Ernest Bloch, nadat een plan om bij Ravel te studeren afgeketst werd door de oorlog, voordat hij les ging geven aan het Smith College.

Sessions werd in zijn vroege jaren zeer sterk beïnvloedt door Ernest Bloch, eerst als zijn student en later als zijn assistent aan het Cleveland Institute of Music.

In de jaren 1925 tot 1933 was hij in de gelegenheid om naar Europa te gaan en hij woonde en werkte in Parijs, Berlijn en Florence. Zijn eerste grote composities maakte Sessions terwijl hij door Europa reisde samen met zijn vrouw.

Zijn eerste grote succes behaalde Roger Sessions in 1928 met The Black Maskers: Suite. Zijn stijl ontwikkelde zich nadien via de open intervallen van de Symphony No. 1 tot het meer chromatische Violin Concerto van 1935. Latere werken in de vijftiger jaren maakten gebruik van de twaalftoonstechniek, zoals geïlustreerd door werken als de Symphony No. 3.

In 1933 keerde Sessions terug naar de V.S., waar hij eerst aan de Princeton universiteit lesgaf, daarop van 1946 tot 1954 aan Berkeley, de universiteit van Californië, en keerde daarna terug naar Princeton, waar hij in 1965 met pensioen ging. Roger Sessions bleef wel part-time lesgeven aan de Juilliard School tot 1983.

Onder zijn belangrijke studenten waren John Adams, Milton Babbitt, Elmer Bernstein, Larry Thomas Bell, Robert Black, Donald Bohlen, Edward T. Cone, Sir Peter Maxwell Davies, David Del Tredici, Alan Fletcher, Kenneth Frazelle, Carlton Gamer, Miriam Gideon, John Harbison, Walter Hekster, Robert Helps, Andrew Imbrie, Earl Kim, David Lewin, William Mayer, Roger Nixon, Will Ogdon, Claire Polin, Einojuhani Rautavaara, William Schimmel, George Tsontakis, John Veale, Henry Weinberg, Peter Westergaard, Rolv Yttrehus en Ellen Taaffe Zwilich.

Onder zijn eerbewijzen vallen o.a. verscheidene Guggenheim beurzen, een Carnegie beurs, een Prix de Rome, een ere-doctoraat van Harvard en een lidmaatschap in het National Institute of Arts and Letters en de International Society for Contemporary Music. Bovendien werd hem een Pulitzer citation (speciale vermelding) toegekend voor zijn levenswerk in 1974. In 1982 werd Roger Sessions de Pulitzer Prize toegekend voor zijn Concerto for Orchestra in 1982, wat uiteindelijk ook zijn laatste werk bleek te zijn.
Sessions stierf op 88jarige leeftijd in Princeton New Jersey.

website: www.presser.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.