muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Roger QuilterEngelse componist, geboren Hove, Sussex 1 november 1877, gestorven Londen 21 september 1953

Quilter's reputatie in Engeland is voornamelijk gestoeld op zijn liederen en zijn lichte muziek voor orkest, zoals zijn Children's Overture, waar melodieën van kinderrijmpjes doorheen verweven zijn.

Roger Quilter studeerde vanaf 1896 aan het Hoch Conservatorium in Frankfurt am Main, waar hij compositielessen kreeg van Ivan Knorr, evenals Balfour Gardiner, Norman O'Neill, Cyril Scott en Percy Grainger, hoewel zij daar niet allemaal tegelijk waren. Zij hadden een gemeenschappelijke afkeer van Beethoven en werden bekend als de Frankfurt Group.

Bij zijn terugkeer bleef Quilter liederen componeren, waar hij in Frankfurt mee begonnen was en in 1901 werden zijn Songs of the Sea uitgevoerd door Denham Price in het Crystal Palace. Een van de belangrijkste tenors van die tijd Gervase Elwes, begon de liederen van Quilter te zingen en de zang-cyclus To Julia (1905), die aan Elwes opgedragen werd, zette Quilter stevig op de kaart als liedcomponist.

De belangrijkste invloeden waren Schubert, Schumann, liederen van Valérie White en Franse melodieën, in het bijzonder die van Fauré.

In de daaropvolgende jaren schreef hij liederen die door het publiek zeer gewaardeerd werden. Zijn gezondheid was slecht en daarom diende hij niet in de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor in de plaats organiseerde hij concerten in verscheidene ziekenhuizen en een serie kamerconcerten waarmee hij zich na de oorlog ook bleef bezighouden.

In 1921 stierf Gervase Elwes in een ongeluk op het Boston spoorwegstation in Massachusetts. Ter nagedachtenis werd The Musicians' Benevolent Fund opgezet, waarvan Quilter een van de oprichters was. In 1923 ontmoette Quilter de jonge bariton Mark Raphael, die hij aanmoedigde en waarmee hij nauw samenwerkte.

In 1911 ging het kindertoneelstuk Where the Rainbow Ends in première in het Savoy Theatre in Londen, waar Quilter de muziek voor geschreven had. Het stuk, geproduceerd door Italia Conti, die vervolgens de Italia Conti School oprichtte (tegenwoordig de Italia Conti Academy of Theatre Arts), was enorm succesvol en jaren lang dirigeerde Quilter de openingsmatinees van het seizoen. De feesten voor de kinderbezetting, die hij in zijn huis in Montagu Street in Londen, gaf waren ook zeer bekend.

Quilter's orkestwerken, gedirigeerd door Henry Wood tijdens Promenade Concerten, werden al snel favorieten in de lichte muziek.

Veel van zijn beste werk maakte hij voor 1923, hoewel hij daarna ook uitstekende liederen schreef. Quilter werkte samen met Rodney Bennett aan verschillende projecten, waaronder de lichte opera Julia, die in het Royal Opera House, Covent Garden in december 1936 in première ging. Lange tijd werden Quilter's liederen regelmatig uitgezonden op de radio.

Roger Quilter was een nerveuze, angstige man, beschaafd, belezen en bereisd, maar niet gelukkig met anderen uit zijn milieu tenzij zij zijn liefde voor de kunsten deelden.

Zijn favoriete neef Arnold Vivian, werd onder tragische omstandigheden gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog. De schok was enorm en was waarschijnlijk (gezien zijn aard, de druk vanwege zijn homosexualiteit en andere gebeurtenissen) de laatste druppel verantwoordelijk voor het teweegbrengen van zijn zware geestesziekte. In zijn laatste jaren was hij ongetwijfeld extreem moeilijk om mee te leven en er zijn beschuldigingen van chantage; de gebeurtenissen van deze jaren staan echter open voor verschillende interpretaties.

In 1952 werd zijn 75ste verjaardag door de BBC gevierd met een concert onder directie van Leslie Woodgate. Quilter stierf binnen een jaar in zijn huis in St. John's Wood in Londen op 21 september 1953 en werd begraven in het familiegraf bij Bawdsey Church in Suffolk. Een herdenkingsconcert werd zeer goed bezocht door familie, collega's en het publiek dat van zijn muziek hield.

Zijn muziek is melodieus en in zijn liederen treft de fijnzinnige tekstkeus. Quilter componeerde veel teksten van Shakespeare. Voorts maakte hij veel arrangementen van traditionele liederen, waaronder die in The Arnold Book of Old Songs (1947).

Werken van Roger Quilter zijn onder meer, Shakespeare Songs Vol I-III (1905-33) voor stem en piano, Seven Elizabethan Lyrics (1908) voor stem en piano en de suite As you like it (1920) voor klein orkest.

websites: www.minuet.demon.co.uk, www.boosey.comKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.