muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rodolphe Kreutzer

Rodolphe Kreutzer geboren Versailles, 16-11-1766, gestorven Genève, 6-1-1831
Frans vioolvirtuoos en componist

Deze leerling van Anton Stamitz werd op 16-jarige leeftijd violist aan de Koninklijke Kapel van Versailles en gaf aldaar zijn medewerking tot 1792. Tegelijkertijd was hij vanaf 1790 soloviolist aan het Théâtre Italien.

In 1795 werd Rodolphe Kreutzer, die als een der grootste vioolvirtuozen van zijn tijd gold, hoogleraar viool aan het pas opgerichte conservatorium, en hij bekleedde deze leerstoel gedurende 30 jaar. Gelijktijdig was hij werkzaam als kapelmeester van de Koninklijke Kapel en aan de Parijse Opera.

Kreutzer was kamervirtuoos van Napoleon I. en Lodewijk XVIII. Hij schreef ca 40 opera's, balletten, 19 vioolconcerten en kamermuziek en bovenal vioolliteratuur van de meest verschillende soort. Kreutzer werd zeer bekend door 40 Études ou caprices pour le violon, die behoren tot het standaardrepertoire van elke vioolleerling.

In 1798 leerde Kreutzer in Wenen de componist Ludwig van Beethoven kennen, die in 1805 een vioolsonate aan hem opdroeg. Deze zogenaamde Kreutzersonate op. 47 (vioolsonate in A) is echter vermoedelijk nooit door Rodolphe Kreutzer zelf gespeeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.