muziekbus
Dit artikel is 08-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rodion Shjedrin

Rodion Konstantinovitsj Shjedrin, Russisch componist, geboren Moskou 16 december 1932.

ook: Rodion Konstantinovich Shchedrin, Rodion Schedrin

biografie
Rodion Shjedrin werd op 16 december in Moskou geboren in een muzikale familie. Zijn vader was componist en leraar muziektheorie. Schedrin studeert van 1945-1950 aan de Koor-school in Moskou en van 1950-1955 aan het conservatorium van Moskou compositie bij Yuri Shaporin en piano bij Yakov Flier.

In 1958 trouwt hij met de 7 jaar oudere prima ballerina van het Bolshoi Theater, Maja Plisetskaja getrouwd. In 1960 is se wereldpremière van zijn ballet Het kleine paardje met de bochel.

Van 1964-1969 is hij compositieleraar aan het conservatorium van Moskou. In 1967 vindt in Moskou de wereldpremière plaats van het ballet de Carmen Suite.

In 1968 weigert hij een een open brief te tekenen, die de invasie van de Warschau Pact troepen in Tsjechoslowakije goedkeurt.

Sinds 1969 is Schedrin freelance componist.

In 1973 is hij opvolger van Dmitri Sjostakovitsj als voorzitter van de Unie van Componisten van de Russische Federatie (sinds 1989 erevoorzitter).

Schedrin is ook ook een virtuoos pianist en organist. Hij speelt zelf de pianopartijen op de premières van de eerste drie van zijn zes pianoconcerten. Tijdens een concert op 5 mei 1974 leverde Schedrin de prestatie om als solist drie van zijn 10 voltooide pianoconcerten achter elkaar te spelen. Het concert met het USSR Symfonie Orkest onder Evgeny Svetlanov werd opgenomen en uitgebracht op LP en later CD.

In 1989 verkreeg hij het lidmaatschap van de Akademie der Künste in Berlijn en ontving in 1992 de Russische Staatsprijs van Boris Jeltsin,

Na de instorting van het Sovjet regime maakt Shjedrin gebruik van de mogelijkheid om naar het buitenland te reizen en die van buitenlandse samenwerking. Hij verdeelt zijn tijd voornamelijk tussen München en Moskou.

In 1993 wordt hem de Dmitri-Shostakovich prijs toegekend. In 1994 vindt de wereldpremière plaats van de opera Lolita in Stockholm onder leiding van Mstislav Rostropovich.

In 1997 krijgt hij een ere-professoraat aan het Moskouse conservatorium.

In 2002 is Schedrin "Composer of the Year" van het Pittsburgh Symphony Orchestra.

In 2005 wordt hij ere-professor aan het conservatorium van St. Petersburg en in 2008 aan het het Cntrale Conservatorium voor Muziek in Peking. In 2009 ontvangt hij de Russische Theater Prijs "Gouden Masker" in de categorie "Beste compositie voor opera" voor de opera "The Enchanted Wanderer".

Shjedrin's vroege muziek is tonaal, kleurrijk georkestreerd en bevat vaak stukjes volksmuziek. In zijn latere werken maakt hij gebruik van de aleatorische en seriële technieken.

In het Westen won de muziek van Schedrin aan populariteit voornamelijk doordat Mstislav Rostropovich verscheidene succesvolle opnamen maakte.

Onder zijn werken zijn de balletten: Het kleine paardje met de bochel (1955), de Carmen Suite (1967), gebaseerd op de opera Carmen van Georges Bizet (het project werd afgewezen door zowel Shostakovich als Khachaturian) Anna Karenina (1971, gebaseerd op de roman van Leo Tolstoi), en Vrouw met het schoothondje (1985); de opera's: Niet Alleen Liefde (1961) en Dode Zielen (1976, naar de roman van Nikolaj Gogol); pianoconcerten, symfonieën, kamermuziek, pianomuziek en andere werken.
Shjedrin componeerde 24 preludes en fuga's, nadat hij die met dezelfde titel van Sjostakovitsj gehoord had.

Shjedrin schreef drie concerten voor orkest, de eerste is veruit de bekendste en is het werk dat zijn naam vestigde op het internationale podium. Van het eerste concert werd de titel op verschillende manieren vertaald als Naughty Limericks of Mischievous Folk Ditties , maar geen van beiden raken de essentie van de russische titel, welke verwijst naar een chastushka, een soort oneerbiedig, satirisch volksliedje.


Van 11 tot 14 juni 2008 vonden de Schedrin dagen plaats in Armenië, met de medewerking van Schedrin en zijn vrouw Maja Plisetskaja als eregasten.

website:
. www.shchedrin.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.